Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon Vujićevog istupa

SDA: Predsjedništvo BiH zbog antidržavnih laži mora smijeniti bh. ambasadora pri UN

Foto: Fena
Ilustracija

Podvlače da je Vujićeva tvrdnja da “Srbi i Hrvati spašavaju Evropu od opasnih Bošnjaka” mnogo puta ponovljena laž i zamjena teza

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine mora smijeniti ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Bojana Vujića zbog njegovog skandaloznog antidržavnog, šovinističkog i islamofobnog obraćanja prepunog laži na Vijeću za ljudska prava UN-a.

-Vujićev istup, u kojem gotovo kompletnu bošnjačku političku scenu, ali i predstavnike Islamske zajednice u BiH označava kao potencijalne ‘islamske teroriste’, a našu državu označava ‘najopasnijim izvorom terorizma u Evropi’, mora dobiti jasan odgovor. Bosna i Hercegovina se mora braniti od klasične velikosrpske nacionalističke propagande. Zbog toga je nužna odlučna reakcija Predsjedništva, ali i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine – poručili su iz SDA.

Smatraju da istupima i lažima sličnim Vujićevom svjedoče već nekoliko decenija, još od vremena Memoranduma SANU-a i šešeljevske propagande prije početka agresije na Bosnu i Hercegovinu.

-U toj kuhinji je sasvim izvjesno napisano i Vujićevo obraćanje, koje u odnosu na dosadašnju matricu ide i korak dalje pa ‘potencijalnim teroristima’ naziva i ‘bošnjačke učenjake, klerike i političare koji predstavljaju umjerenu demokratsku fasadu’ – ističu iz te stranke.

Podvlače da je Vujićeva tvrdnja da “Srbi i Hrvati spašavaju Evropu od opasnih Bošnjaka” mnogo puta ponovljena laž i zamjena teza.

-Zato je nužno svaki put ponoviti istinu: nisu legalna Vlada BiH i Armija RBiH u Hagu presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, već su za to presuđena vojna i politička rukovodstva Srbije i Hrvatske i paradržava koje su pokušali uspostaviti u Bosni i Hercegovini. Legalna Vlada BiH predvođena muslimanom Alijom Izetbegovićem je sistematski sprečavala i kažnjavala ratne zločine, a vlade vojske i paravojske samoprozvanih ‘zaštitnika Evrope’ su ih sistematski činile, uključujući masovna etnička čišćenja, koncentracione logore, genocid. Dakle, ako je neko ‘spašavao Evropu’, onda su to bili Bošnjaci i Bosanci, a ne ideolozi i izvršioci politike i strane kojoj pripada Vujić – naglašavaju iz SDA.

Slično je, smatraju, bilo i u postdejtonskom vremenu te da se bošnjački politički i vjerski vrh odlučno suprotstavlja svakom vidu vjerskog ekstremizma, dok ga srpska strana ohrabruje, slaveći pri tome presuđene ratne zločince, negirajući i odobravajući počinjeni genocid.

-Svakodnevne šovinističke uvrede na račun Bošnjaka i muslimana prateći su folklor politike čiji je predstavnik i ambasador Vujić. Ukoliko u Bosni i Hercegovini postoji bilo kakva sigurnosna prijetnja, ona može doći jedino od militantne velikosrpske politike, povratnika sa ukrajinskog ratišta i oživljavanja zločinačke četničke ideologije – stav je SDA.

Vujić nakon ovakvog istupa ne smije ostati ambasador i sa te pozicije podrivati vlastitu zemlju, širiti laži, islamofobiju i velikosrpsku propagandu, saopćeno je iz SDA.