Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protest radnika u Goraždu

Direktorica Ginexa: Pored mene žive pregovaraju i pozivaju moje stručnjake na razgovore

protest ginex gorazde fena (1)

Fočo tvrdi da bez konsultacija sa njom lično, članovi Nadzornog odbora trenutno pregovaraju sa uposlenicima

Protestno okupljanje nekoliko stotina radnika kompanije UNIS Ginex u Goraždu i brojnih građana još uvijek traje, uporedo sa sjednicom Nadzornog odbora na kojoj je donesena odluka o smjeni rukovodstva Ginexa.

To je potvrdila direktorica kompanije Munevera Fočo koja se obratila radnicima, a koji nisu krili nezadovoljstvo.

– Mogu vam dati informaciju kakav je njihov prijedlog otišao prema Vladi FBiH, da se smijeni sadašnja uprava normalno Vlada će to prihvatiti – kazala je Fočo, što je izazvalo buru negodovanja i zvižduke okupljenih radnika.

Fočo tvrdi da bez konsultacija sa njom lično, članovi Nadzornog odbora trenutno pregovaraju sa uposlenicima.

– Sada gospoda iz Nadzornog odbora, mimo mene žive koja sam direktor ove kompanije, pregovaraju i pozivaju moje stručnjake na raznorazne pregovore i razgovore da pod pritiskom oni daju neke prijedloge. Ne pitaju mene ko je sposoban da vodi Ginex, što će im se kasnije obiti o glavu – poručila je Fočo.

Napomenula je da se pregovori nastoje obaviti i sa predsjednikom Sindikata Ginexa.

– Nisam u kontaktu sa Elmirom Vranjom, pokušavaju i sa njim da nešto pregovaraju i vjerovatno da ubijede u neko rješenje, ali momak je pametan i nijedno rješenje neće delegirati bez konsultacija sa mnom. Mi nećemo propasti, ne moramo raditi danas, ni sutra, mi smo dovoljno zaradili. Morat ćemo ostati ovdje, biti jedinstveni i tražit ćemo da se promjeni njihov prijedlog – kazala je Fočo, što su okupljeni radnici podržali velikim aplauzom.

Protesti radnika Ginexa počeli su u popodnevnim satima kada je došlo do obustave proizvodnje u ovom privrednom gigantu i jednoj od vodećih kompanija namjenske industrije u BiH.

Radnici se protive smjeni aktuelnog rukovodstva na čelu sa direktoricom Fočo u čijem je mandatu ova kompanija prošle godine ostvarila nabolje poslovne rezultate. Protive se i donošenju drugih odluka koje bi, po njima, ugrozile poslovanje kompanije u kojoj radi više od 700 radnika.