Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Branislav Zeljković

Direktoru Instituta za javno zdravstvo RS produžen pritvor još dva mjeseca

Branislav-Zeljkovic (1)
Branislav Zeljković / FOTO: anadolija

Zeljković se sumnjiči za tri krivična djela zloupotrebe službenog položaja, a Slavko Bojić za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja ili ovlašćenja u sticaju sa zloupotrebom u postupku javne nabavke

Vrhovni sud Republike Srpske (RS) produžio je pritvor za još dva mjeseca Branislavu Zeljkoviću, suspendovanom direktoru Instituta za javno zdravstvo RS i Slavku Bojiću, direktoru firme “Prokontrol”, saopšteno je u srijedu za SRNU iz te pravosudne institucije.

Zeljković je uhapšen 16. septembra, dok su dan ranije u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova RS uhapšeni Saša Marković, direktor banjalučke turističke agencije „Travel for fun“, Slavko Bojić, direktor preduzeća „Procontrol“ iz Banjaluke koje se bavi elektro inženjeringom, konsaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima i Dragan Dubravac, direktor firme “Promeding” iz Laktaša kod Banjaluke, koja se bavi trgovinom farmaceutskim proizvodima.

Institut za javno zdravstvo RS je od tih preduzeća, po cijenama višestruko višim od tržišnih, vršio javne nabavke na početku pandemije, u martu i aprilu 2020. godine, prilikom čega je pribavljena protivpravna imovinska korist od oko 790.000 maraka (395.000 eura).

Svim uhapšenima, Okružni sud u Banjaluci 18. septembra, odredio je jednomjesečni pritvor, koji je 15. oktobra produžen za još dva mjeseca.

Vlada RS donijela je 23. septembra i rješenje o udaljavanju Branislava Zeljkovića sa mjesta direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

Zeljković se sumnjiči za tri krivična djela zloupotrebe službenog položaja, a Slavko Bojić za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja ili ovlašćenja u sticaju sa zloupotrebom u postupku javne nabavke.

Ostala dvojica osumnjičenih u istom predmetu, Dragan Dubravac i Saša Marković, ranije su pušteni da se u nastavku postupka brane se sa slobode.