Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastupnik Naše stranke

Arnaut: Ne razumijem zašto se najavljuje napuštanje pregovora, Palmer i Eichhorst su već otkazali dolazak

damir_arnaut

Kako je objavio zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Damir Arnaut, predstavnici međunarodne zajednice su im najavili da će pregovore obustaviti

Dolazak Matthewa Palmera, višeg zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova SAD-a zaduženog za izbornu reformu u BiH i Angeline Eichorst, direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), u Bosnu i Hercegovinu je otkazan. Kako je objavio zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Damir Arnaut, predstavnici međunarodne zajednice su im najavili da će pregovore obustaviti.

– Iskreno ne razumijem zašto SDP i SDA danas popodne najavljuju napuštanje pregovora kad su nam predstavnici međunarodne zajednice, bar nekim od nas, a pretpostavljam svima, najavili da će se pregovori obustaviti, da je dolazak Palmer/Eichorst otkazan i da će se to objaviti do kraja dana, naveo ja Arnaut na Twitteru.

-Jutros u 9 sati, pred početak pregovora na Interresornoj radnoj grupi u državnom parlamentu, predstavnici međunarodne zajednice su rekli meni, ali i predstavnicima nekih drugih stranaka, da će se pregovori nakon današnje runde obustaviti, a da je dolazak Palmer i Eichorst otkazan. Ja sam tad odmah otišao, da više ne gubim vrijeme na nešto za što Naša stranka od starta govori da je postavljeno na pogrešne postavke. Predstavnici SDA, HDZ, SDP i još neki su ostali, te sam se iznenadio kada sam popodne vidio objave da “napuštaju” nešto to je već jutros obustavljeno – pojasnio je Arnaut za Fokus.ba.

Ističu da su za vrijeme pregovore tokom protekla tri mjeseca koristili isključivo da potenciraju potpunu nerealnost rješenja koja produbljuju etničke podjele, što su svi modeli direktnog izbora Predsjedništva predviđali.

-Da bi u tome uspjeli, izradili smo i u zvaničnu proceduru uputili realno rješenje. Neke ambasade su odmah vidjele njegovu vrijednost, nekima je trebalo malo duže, a neki su pak ostali na svom sve do jutros. No prema svima smo bili pošteni – svo vrijeme smo bili jasni da insistiramo na našem modelu – indirektan izbor jednog predsjednika i ukidanje Doma naroda, ali nikada nismo odavali ono što bi tokom pregovora saznali, pa ni ovo jutrošnje saznanje da se pregovori obustavljaju – istaknuo je Arnaut.