Direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja KS 2.000 KM mjesečno za razgovore

razgovor-mobitel

Prije 15 dana Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo usvojio je, a predsjednik Hamid Milak stavio je potpis na novi pravilnik o korištenju i upotrebi službenih mobitela, piše Dnevni list.

Ono što piše u pravilniku sve je iznenadilo i sada se čeka da se vidi kako će kantonalni premijer Elmedin Konaković i Vlada reagirati i hoće li poduzeti kakve mjere. Vlada već dugo i gromoglasno najavljuje uštede pogotovo u javnim preduzećima i ustanovama.

Zašto je novi pravilnik Zavoda zdravstvenog osiguranja izazvao iznenađenje? U njemu stoji da pravo na korištenje službenih mobitela i isplatu troškova iz kase Zavoda imaju direktor, pomoćnici i savjetnici direktora, šefovi službi, interni revizori, kontrolori medicinske struke, saradnik za informiranje, tehnički sekretar i vozači.

Precizirana je i visina troškova koje će plaćati Zavod. Direktoru Samiru Turkoviću, kojeg je Vlada na tu funkciju postavila u maju ove godine, dano je pravo na besplatne telefonske razgovore u iznosu od 2.000 maraka mjesečno s tim što u tu sumu ne ulazi porez na dodanu vrijednost. Pravo na toliki iznos troškova telefoniranja nemaju ni članovi Predsjedništva BiH.

– Izuzetno, direktoru se može posebnom odlukom odobriti korištenje mobilnog telefona za neplanirane i dodatne troškove kao i troškove u roamingu za vrijeme službenog putovanja u inostranstvo i to u iznosu uvećanom za deset posto od utvrđenog mjesečnog iznosa – stoji u novom pravilniku.

Pomoćnicima direktora Zavod će plaćati troškove telefonskih razgovora do 100 maraka mjesečno, savjetnicima, rukovoditeljima i šefovima službi do 70, kontrolorima do 60, saradniku za informiranje do 50, internim revizorima do 30, a tehničkom sekretaru i vozačima 20 maraka mjesečno.