Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljekari u ovim Domovima zdravlja ne poštuju uputstva za recepte

BiH

esencijalne liste lijekova recept

Više od 80 posto kontroliranih ljekara u domovima zdravlja Tešanj, Maglaj, Kakanj i Poliklinici Doboj-Jug, kao najvećim potrošačima sredstava za lijekove na području Zeničko-dobojskog kantona, nisu se pridržavali uputstva za pisanje određenih lijekova.

Zbog velikog prekoračenja potrošnje planiranih sredstava za lijekove s esencijalnih listi u 2016. godini, ministar zdravstva Vlade ZDK-a je formirao stručnu komisiju koja je obavila kontrolu pisanja lijekova s esencijalne liste u navedenim domovima zdravlja. Komisija je izvršila kontrolu ljekara, koji su potrošili najviše planiranih sredstava, na način direktnog uvida u zdravstvene kartone pacijenata, a na osnovu odabranih propisanih i realiziranih recepata koji su slučajnim uzorkom odabrani od Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Kontrolirani ljekari nisu se pridržavali uputstva za pisanje određenih lijekova, naročito lijekova naziva Controloc, Zyllt i određenih antibiotika koji zahtijevaju antibiogram. U slučaju enormnog prekoračenja potrošnje planiranih sredstava za lijekove u nadležnom ministarstvu razmišljaju o eventualnom ponovnom uvođenju procentualnog učešća zdravstvenih ustanova u pokrivanju dijela prekoračenja, što je sadržano u “Jedinstvenoj metodologiji ugovaranja zdravstvene zaštite”.

Na sjednici Vlade ZDK-a zaključeno je da se kontrola pisanja i izdavanja lijekova na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja intenzivira, naročito nakon početka primjene nove, dosta proširene, liste lijekova, ali to ne znači osporavanje prava osiguranim osobama na lijekove, nego znači samo ispravno postupanje u propisivanju i izdavanju lijekova s važećih listi.