Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kršenje pravila

Disciplinski postupak protiv Dalide Burzić: Razgovori o “procesuiranju” Konakovića

Svjedočeći pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), tužioci sarajevskog Kantonalnog tužilaštva su potvrdili da su tokom 2018. godine o procesuiranju Dine Konakovića razgovarali s Dalidom Burzić, koja se tereti za neispravno postupanje dok je bila na poziciji glavne tužiteljice

Ured disciplinskog tužioca (UDT) tereti Dalidu Burzić za očigledno kršenje obaveze ispravnog postupanja prema sudiji u postupku, strankama, njihovim pravnim zastupnicima, svjedocima ili drugim osobama, odnosno da je tražila optuživanje Efendića i procesuiranje Konakovića, piše Detektor.

Federalni tužilac Dragan Stupar je kazao da je vršio nadzor nad radom Kantonalnog tužilaštva i da je imao na uvid zahtjev koji je glavna tužiteljica poslala svojoj zamjenici Aidi Topalović sa četiri instrukcije, odnosno da vrši nadzor rada nad predmetom Semira Efendića i saobraćajne nesreće sa smrtnom posljedicom, da se otvori istraga, daju nalozi za vještačenje i podigne optužnica.

“U prva tri dijela instrukcije nije ništa sporno, ali sam našao da je riječ ‘optužiti’ bila preuranjena, jer nisu bila završena dva vještačenja. U fazi provjere se može donijeti naredba o istrazi ili obustavi, optuženje ide kasnije”, rekao je Stupar.

Odgovarajući na pitanja Vasvije Vidović, pravne zastupnice Dalide Burzić, Stupar je kazao da je istraga bila dosta neefikasna, ali da taj predmet nije imao karakter pritvorskog koji je trebalo uzeti u prioritet, te da se optužnica podiže kada ima dovoljno dokaza koji podupiru osnovanu sumnju.

Aida Topalović, zamjenica glavne tužiteljice, advokatici Vidović je rekla da dopis koji je dobila od glavne tužiteljice nije obavezujuća instrukcija, ali joj nisu poznate informacije da je Efendić saslušan u Tužilaštvu u martu 2018. godine, niti da je od početka htio sarađivati.

“Dopis koji sam dobila je za nadzor nad postupajućim tužiteljem, a jedan od razloga je u cilju efikasnijeg postupka. Našla sam u krivičnom spisu da je isti dopis dostavljen postupajućem tužiocu”, kazala je Topalović i dodala da je nalaz vještaka saobraćajne struke bio drugačiji, ne bi se vjerovatno podigla optužnica.

Prema njenim riječima, Efendićev je predmet prebacivan kod više tužilaca iz njoj nepoznatih razloga.

Topalović je, kako je rekla odgovarajući na upite disciplinskog tužioca Mirze Hadžiomerovića, bila prisutna u kabinetu glavne tužiteljice kada se pričalo o Konakovićevim predmetima i kada je Burzić kazala “da se procesuira osoba”.

“Ne znam šta je mislila pod tim, ali ‘procesuirati’ znači ‘krivično goniti’”, obrazložila je Topalović.

Nekadašnji zamjenik glavne tužiteljice Sanin Bogunić je rekao da je prisustvovao razgovorima o procesuiranju Konakovića u kabinetu Burzić i da su jedne prilike bile prisutne tužiteljica Topalović, drugi put tužiteljica Amra Mehmedić, te da se u tom kontekstu govorilo o predmetu “Zadruga”, kao i o zemljištu hotela “Hollywood” na Ilidži.

“Postojao je predmet ‘Urban’, gdje se isto radilo o malverzacijama zemljišta i pitao sam zašto to ne rješava tužilac Sead Kreštalica, koji je postupao u tom predmetu. Glavna tužiteljica se nije složila. Misim da čitav ‘Urban’ nije okončan, a sam je nastao iz više predmeta u Tužilaštvu”, kazao je Bogunić i naveo da su razgovori o Konakoviću i zemljištu na Ilidži vođeni u ljeto 2018., prije izborne kampanje.

Na pitanje zastupnice Vidović kako su tokom ljeta mogli pričati o zemljištu na Ilidži kada je krivična prijava podnesena u decembru 2018. godine, Bogunić je odgovorio: “Pričali smo.”

Tužiteljica Amra Mehmedić je rekla da je, u prisutvu tužioca Bogunića, glavna tužiteljica pitala nju, pošto je postupala u predmetu “Zadruga”, da li se u istom nalazi i firma u Konakovićevom vlasništvu, kako bi se izdvojila i odvojeno procesuirala.

“U relevantnom periodu Konaković nije bio ni vlasnik niti zakonski zastupnik te firme, ali se u toj fazi predmet nije mogao ni razdvajati”, navela je Mehmedić i kazala da poslije nikakve diskusije o tome nije bilo.

Ona i tužilac Bogunić su pojasnili da termin “procesuirati” znači “voditi krivični postupak” i da to ne mora nužno biti podizanje optužnice, niti bi se u to mogli upustiti bez prikupljanja dokaza.

Pravna zastupnica Vidović je sva tri tužioca Kantonalnog tužilaštva pitala da li im je poznato da je u Tužilaštvu bilo sedam prijava protiv Konakovića, ali su odgovorili negativno osim Topalović, koja je rekla da je to saznala na sastanku kod glavne tužiteljice.

Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva, ispričala je da joj je glavna tužiteljica kazala da prikupi medijske napise za Konakovića i zemljište hotela “Hollywood” na IIlidži, kao i da su imali komunikaciju putem Vibera u pogledu sankcija Konakovića prema Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) i da joj je rečeno da on tokom izborne kampanje kritizira rad Tužilaštva i glavne tužiteljice.

Nastavak disciplinskog ročišta planiran je za utorak, 22. decembra.