ZDK

Distribuirane zdravstvene markice za 2022. po cijeni od 20 KM

Kantonalna bolnica Zenica WEB 2 (1)

– Ove smo godine, po tom osnovu, uprihodili oko million KM, što znači da smo prodali 50.000 markica. Cijenimo da će i ove godine, otprilike, biti prodano oko 50.000 zdravstvenih markica – ističe Škaljo

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZOZDK), u sklopu projekta “Kupi markicu – ne plaćaj participaciju”, odštampao je zdravstvene markice za 2022. godine, koje će zdravstvenim osiguranicima tog kantona biti dostupne već 3. januara – najavio je direktor te ustanove Omer Škaljo.

Markice su već i distribuirane u svih 12 poslovnica ZZOZDK, a osiguranici će je moći kupiti već prvog radnog dana naredne godine.

– Pozivamo sva osigurana lica na području ZDK-a, koja žele da ostvare određene benefite, da se prijave i kupe zdravstvenu markicu, čija će cijena ostati nepromijenjena – 20 KM. Markica našim osiguranicima omogućava uštedu vremena i novca prilikom posjete zdravstvenim ustanovama, jer su oslobođeni plaćanja participacije i recepata za lijekove – naveo je Škaljo.

Kupovina zdravstvene markice je dobrovoljna, ali je u interesu osiguranika, koji su s markicom oslobođeni participacije u skladu s Odlukom o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite u ZDK-u.

– Osiguranici koji ne kupe markice, plaćat će participaciju, u skladu sa spomenutom odlukom. Markica vrijedi godinu dana od dana kupnje, a naši je osiguranici mogu kupiti sve do 31. marta – napominje Škaljo.

Osiguranici koji na šalterima BH Pošte ili poslovnih banaka izvrše uplatu za kupnju markice, dužni su s uplatnicom i zdravstvenom knjižicom doći u matičnu poslovnicu ZZOZDK.

– Novac od markica vraća se zdravstvenim ustanovama kako bi kvalitetnije i efikasnije mogle raditi svoj dio posla. Ove smo godine, po tom osnovu, uprihodili oko million KM, što znači da smo prodali 50.000 markica. Cijenimo da će i ove godine, otprilike, biti prodano oko 50.000 zdravstvenih markica – ističe Škaljo.

ZZOZDK, zaključno s novembrom, ove godine ima oko 326.000 zdravstvenih osiguranika, a što je manje za 1,5 posto osiguranika nego 2020. godine.