Đokić: Hitan sastanak sa predstavnicima FBiH u vezi sa transportom gasa u BiH

petar-djokic222

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjoj Luci sa direktorima gasnih preduzeća iz Republike Srpske i direktorom Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske Vladislavom Vladičićem u vezi sa transportom prirodnog gasa u BiH.

-Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja i usaglašeni stavovi u vezi sa nepoštivanjem zakonske regulative od BH-Gasa, u dijelu transporta prirodnog gasa kroz RS – saopćeno je nakon sastanka iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a.

Sagovornici su podsjetili da je Regulatorna komisija za energetiku RS-a donijela tarife za korisnike transportnog sistema prirodnog gasa kroz RS, koje, kako tvrde, BH-Gas “ne prihvata”.

-Zbog hitnosti rješavanja spomenue problematike i zaštite preduzeća iz RS-a neophodno je što hitnije inicirati sastanak sa Ministarstvom energije, rudarstva i industrije FBiH i BH-Gasom – rekao je Đokić i dodao da očekuje hitnu reakciju “federalne strane”.

Na sastanku je zaključeno “da ovakvo stanje odnosa, ukoliko se ne bude rješavalo, predstavlja realnu prijetnju sigurnosti snabdijevanja kupaca prirodnog gasa”.