Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Do daljnjeg nema spajanja bolnica u Sarajevu

BiH

dragan stevanovic (1)
Foto: I. Kralj

Do daljnjeg nema spajanja dvije bolnice u Sarajevu, zaključeno je na današnjem sastanku o reformi zdravstva u Kantonu Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali premijer Elmedin Konaković, ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj, v.d. direktora Opće bolnice Sead Bašić i direktorica UKCS Sebija Izetbegović, predsjednici ljekarskih komora KS i FBiH te predstavnici Zavoda za zadravstveno osiguranje KS i Zavoda za javno zdravstvo KS.

Dogovoreno je nekoliko zaključaka. Prvo je obavljena vrlo konstruktivna rasprava i jednoglasno je zaključeno da je sveobuhvatna reforma zdravstva potrebna.

dragan stevanovic (2)

Dragan Stevanović

Dr. Dragan Stevanović, predsjednik Upravnog odbora Ljekarske komore KS, u obraćanju medijima nakon sastanka rekao je da su danas mnogo dalje od spajanja Opće bolnice i UKCS-a.

“Mi smo zaključili da je potrebna reforma zdravstva na svim nivoima, odnosno na nivou primarne zdravstvena zaštite, na nivou bolničke zdravstvene zaštite, ali i na nivou finansiranja”, rekao je doktor Dragan Stevanović.

Zatim je zaključeno da je radna grupa koju je formirala Vlada FBiH do sada radila samo analizu stanja pri čemu će se u cijelu reformu uključiti i struka, a prije svega Zavod za javno zdravstvo KS.

“Zaključili smo da će nastaviti raditi i postojeća radna grupa ali će se uključiti i sve druge institucije”, pojasnio je Stevanović uz napomenu da će se nakon analize ponuditi više prijedloga reformi zdravstva pri čemu će konačnu odluku o svemu donijeti osnivači zdravstvenih institucija, odnosno Skupština KS.

dragan stevanovic (3)

U cijelom procesu poštivati će se sve zakonske procedure uz dostavljanje mišljenja struke.

Stevanović je rekao da će se o cijeloj reformi, pa tako i o mogućnosti spajanja bolnica, odlučivati nakon sveobuhvatne analize. No, još uvijek nije određen rok do kada se treba završiti analiza, a Stevanović očekuje da ministrica Ademaj uskoro sazove novi sastanak na kojem bi se govorilo o detaljima.

“Sve što će se uraditi bit će na osnovu detaljnih analiza uz prethodnu raspravu na stručnim organima uključujući i Liječničku komoru KS i FBiH”, kazao je Stevanović.