Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Do kraja ove godine useljenje 200 izbjegličkih porodica u BiH

regionalni stambeni program

Sastanci Upravnog odbora i Skupštine donatora Regionalnog stambenog programa bit će održani u utorak, 28. juna u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Sastancima će prisustvovati donatori programa, visoki zvačnici Evropske unije, SAD-a, Švicarske, Italije, Turske, Njemačke, Norveške, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a, te predstavnici Crne Gore, Hrvatske, Srbije, OSCE-a, UNHCR-a i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB), javlja Anadolu Agency (AA).

Važno je napomenuti da će navedenim sastancima nakon četiri godine, prisustvovati svi glavni donatori koji su donirali sredstva za Regionalni stambeni program, na međunarodnoj Donatorskoj konferenciji koja se održala u Sarajevu, 24. aprila 2012. godine pod nazivom “Trajna rješenja za izbjeglice i raseljene osobe – Regionalna saradnja”.
Regionalnim stambenim programom su predviđena stambena rješenja za gotovo 27.000 domaćinstava, odnosno oko 74.000 izbjeglih i raseljenih osoba u BiH, Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru RSP-a ima za cilj osigurati stambeno zbrinjavanje u BiH za 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba. Ukupna vrijednost projekta za BiH je oko 200 miliona KM. Učešće BiH iznosi oko 15 miliona eura.

Do sada je BiH odobreno oko 80 miliona KM kroz četiri potprojekta u okviru kojih će se osigurati stambeno zbrinjavanje oko 1.870 porodica u više od 70 gradova i općina širom BiH. Do kraja ove godine planirano je useljenje 200 porodica, a u narednoj godini više od 1.400. Riječ je o povratku izbjeglica iz BiH koje borave u susjednim državama, te povratku odnosno lokalnoj integraciji interno raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini.

Glavni donator programa je Evropska unija sa učešćem od 460 miliona KM, a značajna sredstva su osigurale vlade Sjedinjenih Američkih Država te Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske kao i druge zemlje donatori. Značajnu ulogu u programu imaju i CEB, UNHCR i OSCE.

Bosna i Hercegovina je za vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Vladi Brčko distrikta BiH.

Prvog dana Konferencije obratit će se predstavnici zemalja donatora, te Crne Gore, Hrvatske, Srbije, BiH, OSCE-a, UNHCR-a i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB).

U srijedu, 29. juna, članovima šest povratničkih porodica u Novom Goraždu bit će uručeni ključevi kuća izgrađenih i obnovljenih u sklopu Državnog programa stambenog zbrinjavanja, a koji se realizira kroz Regionalni stambeni program (RSP).