Predsjednik CIK-a BiH

Uloženi prigovori sa 1.000 biračkih mjesta, zahtjev za otvaranje vreća preuranjen

suad arnautovic fena

Arnautović je naveo da je CIK zaprimio veći broj prigovora na tok izbornog procesa na više biračkih mjesta, a prema sadašnjoj evidenciji, to je oko 1.000 biračkih mjesta u 70 opština i gradova u BiH

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović izjavio je Srni da je bilo kakav zahtjev za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasova preuranjen jer, prema Izbornom zakonu BiH, CIK taj proces počinje tek nakon što utvrdi rezultate.

Arnautović je podsjetio da Izborni zakon predviđa dvije pravne situacije, a prva je utvrđivanje izbornih rezultata, a druga je potvrđivanje izbornih rezultata koji su konačni i koji se objavljuju u Službenom glasniku BiH.

“Sve dok ne utvrdimo izborne rezultate, mi ne možemo govoriti o ovom drugom procesu”, istakao je Arnautović i poručio da će CIK u svemu postupiti u skladu sa ovlaštenjima koja mu je dao Izborni zakon BiH.

On je naveo da je CIK zaprimio veći broj prigovora na tok izbornog procesa na više biračkih mjesta, a prema sadašnjoj evidenciji, to je oko 1.000 biračkih mjesta u 70 opština i gradova u BiH.

Arnautović je poručio da će svaki zahtjev biti pomno razmotren, računajući najavljenu žalbu opozicije iz Republike Srpske – PDP-a i SDS-a. Predsjednici SDS-a i PDP-a Mirko Šarović i Branislav Borenović najavili su da će danas predati CIK-u BiH zahtjev za ponovno brojanje glasova za nivo predsjednika Republike Srpske.