politička slagalica

Dobija li BiH novi Izborni zakon: Čović optimista, Dodik kritikuje Izetbegovića i “strance”

covic dodik

I priča oko formiranja Federalne vlade mogla bi uskoro dobiti svoj epilog. Stoga bi novu izvršnu vlast u Federaciji mogli dobiti nakon više od 16 mjeseci od izbora

Ove godine sigurno će biti održani lokalni izbori u Mostaru, poručio je to lider HDZ BiH Dragan Čović, kazavši da bi do kraja trećeg mjeseca mogla biti kompletirana priča o izmjenama izbornog zakona Bosne i Hercegovine, za kojeg je od ranije poznato da je kamen spoticanja u odnosima SDA i HDZ BiH.

I priča oko formiranja Federalne vlade mogla bi uskoro dobiti svoj epilog. Stoga bi novu izvršnu vlast u Federaciji mogli dobiti nakon više od 16 mjeseci od izbora, javlja BHRT.

Optimistično kao i svaki put do sada samo s novim rokovima – Čović najavljuje rješenje kada je riječ o izmjenama izbornog zakona BiH. Poručuje da se pitanje izbora u Mostaru mora rješavati u paketu sa Domom naroda Federacije i Predsjedništvom BiH.

– Meni se čini da je realno postaviti plan do kraja trećeg mjeseca da taj posao završimo. Prije svega, ja ću danas javno kazati, sigurno će biti organizirani izbori u Mostaru 2020. godine. Taj problem će se riješiti, to je sasvim izvjesno, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-а BiH.

Iako se iz centrale SDA nisu željeli oglašavati o izmjenama izbornog zakona. Saopćenjem gradski odbor ove stranke iz Mostara upozorava da u slučaju Mostara ne može i ne smije biti parcijalnih rješenja. Izmjenama zakona podršku je pružio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Ako neko želi da gradi BiH kao što želi politika Izetbegovića i međunarodne zajednice sa zapada na način da Hrvatima kažu, ne vi niste Hrvati, vi ste marginalizovana manjina onda to i nama šalje poruku: Mi podržavamo princip da se da Hrvatima, Srbima i Bošnjacima da biraju svoje predstavnike, poručio je Dodik.

No sudeći po ranijim iskustvima i obećanjima naših političara – teško da će do bilo kakvih izmjena izbornog zakona i doći. Bivši član Centralne izborne komisije Vehid Šehić poručuje da bi iako je praksa da se u izbornoj godini ne mijenja izborni zakon, trebalo učiniti sve da se zakon izmijeni barem u dijelu koji se odnosi na Mostar, jer su građani Mostara već 12 godina taoci političke neodgovornosti.

– No doći ćemo opet do jednog problema ne žele da se riješi pitanje izbora delegata u dom naroda Federacije ono na čemu bi ja insitsrao sem ovih izmejna kad a je u poitanu grad Mostar uvedu se nove tehnologije biometrisjka identifikacija birača i skenere kako bi se vratilo povjerenje u izborni proces, tvrdi Vehid Šehić, bivši član CIK-a.

Intenzivno se radi i pregovara na reorganizaciji i formiranju Vlade Federacije i za 10 do 15 dana bit će iskristalizirani odnosi i u tom pogledu. Neka ministartva će biti odvojena, neka spojena, a neka potpuno ukinuta poput ministarstva za obrazovanje i kulturu.

Bit će formirana i nova, a ideja je i da se manja ministasrtva spoje u jednu cjelinu poput obrta i trgovine. Osim relaksiranih i optimističnih izjava, lijepo je biti političar u zemlji kojoj već 20 godina ne postoji politička odgovornost, dijalog i kompromis.