Grbavci kod Gradiške

Zbog pasa lutalica noćima ne spavaju: Ovce koje ne stignu zaklati, umiru od straha (VIDEO)

ovce

Mještani sela Grbavci kod Gradiške noćima ne spavaju mirno. Razlog su psi lutalice koji posljednjih pet mjeseci dave stoku

Mještani potkozarskog sela Grbavci kod Gradiške strahuju jer čopor pasa lutalica mjesecima napada stoku, a nadležne gradske institucije još uvijek nisu pronašle adekvatno rješenje za ovaj problem. Posljednji nemili slučaj desio se u domaćinstvu porodice Blagojević, gdje su psi zadavili petinu stada.

Mještani sela Grbavci kod Gradiške noćima ne spavaju mirno. Razlog su psi lutalice koji posljednjih pet mjeseci dave stoku. U domaćinstvu porodice Blagojević prije nekoliko noći usmrtili su deset ovaca i jednog ovna, javlja BHRT.

“Uskočili su lutalice, izgrizli su ovce i od straha srce im je otkazalo. Stravičan pokolj i rješenja, već sedmi dan nema, luatlice se i dalje kreću”, priča Željko Blagojević.

Ovo nije jedini slučaj u selu u kojem se domaćinstva uglavnom bave ovčarstvom i od toga žive. Zbog lutalica koje im zagorčavaju život danonoćno dežuraju. U zaseoku je oko 300 ovaca. Mještani su u strahu i za djecu.

“Ne mogu više da čuvam po noći, obilazim, u štali su, a trebali bi biti pušteni”, objašnjava Zoran Šukalo.

“Zakonska regulativa je zaštitila lutalice. Društvo ne nudi rješenje u smislu humanog do kraja zbrinjavanja, koje mi ovdje podržavamo, zato što nemaju dovoljno mjesta u azilima. I ako to odrade, urade kastraciju i ponovo ih vrate”, poručuje Željko Blagojević, mještanin sela Grbavci.

Gradska Čistoća, koja je nadležna za zbrinjavanje pasa lutalica, za sada je postavila kaveze kao zamke za pse, no takvo rješenje nije bilo efikasno. Kažu da je u toku nabavka vazdušne puške za uspavljivanje pasa. Za sada nema rješenja ni za eventualnu nadoknadu štete. U Odjeljenju za poljoprivredu kažu da u gradskoj kasi nisu predviđena sredstva za odštetu po toj osnovi i da oni vrše procjenu o kojoj dalje odlučuje resorno ministarstvo na osnovu pravilnika koji reguliše tu oblast.

“U Pravilniku od prošle godine koji donosi Ministarstvo bilo je decidno navedeno: šteta koju pričine psi lutalice. Da li će i za ovu godinu u novi pravilnik biti uvršteno, to ne znamo do zadnjeg dana dok se ne objavi u Službenom glasniku”, kaže Zoran Tubin, šef Odjeljenja za poljoprivredu u Gradskoj upravi Gradiška.

Mještani Grbavaca pozivaju nadležne da se ozbiljno pozabave problemom koji je ozbiljno narušio životne prilike u njihovom selu, jer se, kako kažu, isto može desiti i na drugim mjestima. Iz Gradske uprave, s druge strane, navode da je jedan od najsigurnijih načina zaštite – osiguranje imovine.

Čopar pasa lutalica napravio pokolj na imanju Željka Blagojevića