Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zaključak vlade ks

Doček Nove godine u ugostiteljskim objektima uz VTP potvrde

sarajevo – nova godina – praznik – Armin Durgut Pixsell

Također će se morat poštivati i obavezni razmak između gostiju (jedna osoba na sedam metara kvadratnih), navedeno je u zaključku

Na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo je donjela zaključak kojim se dopušta organizovani doček Nove godine u zatvorenim prostorijama ugostiteljskih objekata na području Kantona Sarajevo, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, saopćila je Služba za protokol i press KS.

U saopćenju se navodi da će gosti objekata morati imati jednu od tzv. VTP (vakcinisan/testiran/prebolio) potvrda, a to su: potvrda o izvršenoj vakcinaciji, negativan antigenski ili PCR test koji nije stariji od 48 sati, ili potvrda o prebolovanoj COVID-19 infekciji u posljednjih šest mjeseci.

Također će se morat poštivati i obavezni razmak između gostiju (jedna osoba na sedam metara kvadratnih), navedeno je u zaključku.

– Za provođenje ovih mjera bit će odgovoran organizator. U protivnom, smatrat će se da organizator krši mjere nadležnih organa i postupit će se po članu 71.a Zakona o inspekcijama KS – navedeno je također.

VTP potvrda obavezna je i za osobe koje koriste usluge smještaja za kraći boravak u Kantonu Sarajevo.

Kako je saopćeno na skijalištima “Bjelašnica” i “Igman” nije potrebno imati VTP potvrdu, ali će na ovim lokalitetima biti pojačan nadzor poštivanja preporuka/higijensko-epidemioloških mjera Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Ako se inspekcijskim nadzorom utvrdi ponavljanje njihovog kršenja na skijalištima, uvest će se primjena VTP potvrda, navodi se u zaključku.

Zaključkom Vlade je određeno i da će JU Zavod za javno zdravstvo KS, u koordinaciji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS, provesti screening testiranje na COVID-19 učenika i nastavnog osoblja, do 31.decembra. Za testiranje djece do 18 godina je obavezna saglasnost roditelja,saopćeno je.