Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lider SNSD-a

Dodik: Akcize na gorivo neće biti ukinute, bez njih nema bogate zemlje

dodik pixsell

On smatra da bi se eliminacijom tih prihoda smanjila razvojna šansa, jer međunarodne finansijske institucije, sa kojima se pregovara o izgradnji autoputeva, gledaju kakve su akcize i kako su usmjerene

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da će ova stranka i u Domu naroda parlamenta BiH biti protiv ukidanja akciza na gorivo, jer je cijena goriva u BiH ista ili niža u odnosu na region.

“I pored činjenice da je Srbija skinula akcize za 50 posto, cijena goriva u BiH i Republici Srpskoj je jeftinija nego u Srbiji, da ne govorim o Hrvatskoj”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa liderom stranke “Narod i pravda” Elmedinom Konakovićem.

On smatra da bi se eliminacijom tih prihoda smanjila razvojna šansa, jer međunarodne finansijske institucije, sa kojima se pregovara o izgradnji autoputeva, gledaju kakve su akcize i kako su usmjerene.

“Ako su akcize na niskom nivou, nećete moći da izgradite nijedan autoput. Nema bogate zemlje bez redovnih poreza koji se plaćaju. Ovdje se stvara potpuno iracionalan pristup u kojem treba da se svi porezi oslobode da bi kao svi živjeli bajno i svi bi bili srećni, što naravno nije tačno. To znači da nema puteva, škola, obdaništa, bolnica i mnogo čega drugog”, istakao je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

On je naglasio da odgovorna politika nalaže da se akcize zadrže da bi bio povećan nivo izgrađenosti autoputeva u BiH, dok svi oni koji zagovaraju ukidanje akciza rade to iz populističkih razloga.

Dodik je ponovio da akcize omogućavaju punjenje fondova koji mogu biti značajni u investiranju izgradnje puteva.

“Nekada morate izaći pred ljude i reći – ovo može, a ovo ne. Imajući u vidu da je uobičajeno da nakon zime stradaju mnogi putni pravci kojima je potrebna rekonstrukcija, pogubno bi bilo sada se odreći prihoda za rekonstrukciju i izgradnju puteva i odgovorni ljudi će to tako reći”, zaključio je Dodik.