BiH

Lider SNSD-a

Dodik: Akcize na gorivo neće biti ukinute, bez njih nema bogate zemlje

01/02/2023

On smatra da bi se eliminacijom tih prihoda smanjila razvojna šansa, jer međunarodne finansijske institucije, sa kojima se pregovara o izgradnji autoputeva, gledaju kakve su akcize i kako su usmjerene

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da će ova stranka i u Domu naroda parlamenta BiH biti protiv ukidanja akciza na gorivo, jer je cijena goriva u BiH ista ili niža u odnosu na region.

“I pored činjenice da je Srbija skinula akcize za 50 posto, cijena goriva u BiH i Republici Srpskoj je jeftinija nego u Srbiji, da ne govorim o Hrvatskoj”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa liderom stranke “Narod i pravda” Elmedinom Konakovićem.

On smatra da bi se eliminacijom tih prihoda smanjila razvojna šansa, jer međunarodne finansijske institucije, sa kojima se pregovara o izgradnji autoputeva, gledaju kakve su akcize i kako su usmjerene.

“Ako su akcize na niskom nivou, nećete moći da izgradite nijedan autoput. Nema bogate zemlje bez redovnih poreza koji se plaćaju. Ovdje se stvara potpuno iracionalan pristup u kojem treba da se svi porezi oslobode da bi kao svi živjeli bajno i svi bi bili srećni, što naravno nije tačno. To znači da nema puteva, škola, obdaništa, bolnica i mnogo čega drugog”, istakao je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

On je naglasio da odgovorna politika nalaže da se akcize zadrže da bi bio povećan nivo izgrađenosti autoputeva u BiH, dok svi oni koji zagovaraju ukidanje akciza rade to iz populističkih razloga.

Dodik je ponovio da akcize omogućavaju punjenje fondova koji mogu biti značajni u investiranju izgradnje puteva.

“Nekada morate izaći pred ljude i reći – ovo može, a ovo ne. Imajući u vidu da je uobičajeno da nakon zime stradaju mnogi putni pravci kojima je potrebna rekonstrukcija, pogubno bi bilo sada se odreći prihoda za rekonstrukciju i izgradnju puteva i odgovorni ljudi će to tako reći”, zaključio je Dodik.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.