Član Predsjedništva BiH

Dodik čestitao Kurban-bajram: Želim da vam uputim ovu poruku

Бањалука – Додик – конференција за н

Dodik je naglasio da svaki vjerski praznik treba da bude u duhu međusobnog poštovanja i solidarnosti i podsticaj za sve koji ga proslavljaju da stvaraju bolju, srećniju i napredniju budućnost svih građana BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim vjernicima islamske vjeroispovjesti predstojeći praznik Kurban-bajram sa željom da ovaj veliki praznik proslave u zdravlju i veselju sa svojim najmilijim.

“Želim vam da Kurban-bajram dočekate u dobrom zdravlju, radosti i blagostanju u krugu porodice i prijatelja i da predstojeći praznik donese mir i radost u vaše domove”, navodi se u čestitki koju je član Predsjedništva BiH uputio poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijstvima, imamima i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u BiH.

Dodik je naglasio da svaki vjerski praznik treba da bude u duhu međusobnog poštovanja i solidarnosti i podsticaj za sve koji ga proslavljaju da stvaraju bolju, srećniju i napredniju budućnost svih građana BiH, saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

“Povodom Kurban-bajrama, jednog od najvećih muslimanskih praznika, vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i BiH upućujem srdačne čestitke. Neka radost ovog velikog praznika ispune srca i nadahnu da činjenjem dobrih dijela i blagodarenjem Bogu složno djelujemo za bolju budućnost svih naših naroda, radujući se zajedno svakom uspjehu”, naglasio je Dodik.

Prema kalendaru Islamske zajednice, prvi dan Kurban-bajrama ove godine obilježava se u nedjelju, 11. avgusta. Kurban-bajram je drugi od dva velika vjerska praznika koji proslavljaju muslimani širom svijeta, a karakteriše ga prinošenje žrtve.

Meso žrtvovane životinje se dijeli na tri dijela. Porodica zadržava jednu trećinu, drugu daju rodbini, prijateljima i komšijama, a treća se daje siromašnim i ugroženima.