Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak u predsjedništvu bih

Dodik, Čović i Izetbegović se dogovorili: Srbima tri ministra i premijer

izetbegovic dodik covic (1)

Što se tiče Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), Čović je kazao kako tu treba još kompromisa

U zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak delegacija SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH o formiranju vlasti na nivou državnih institucija. Delegacije su danas predvodili lideri stranaka Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, a nakon sastanka rečeno je da su svi dobili dobili po tri ministarstva u Vijeću ministara BiH.

Čović je kazao kako su Hrvati dobili tri ministra i tri zamjenika, dok su Bošnjaci dobili tri ministra i četiri zamjenika u Vijeću ministara BiH, a Srbi tri ministra i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

On je kazao da se nada da će imati mandatara za sastav Vijeća ministara BiH u narednim danima.

Što se tiče Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), Čović je kazao kako tu treba još kompromisa kako bi svi izašli kao pobjednici. Do kraja dana tri predsjednika stranaka obavit će telefonske konsultacije oko još nekoliko otvorenih pitanja.

Izetbegović je kazao da je današnji sastanak prekinuo Dodik kada se nije mogao postići dogovor oko ANP-a.

“Mi insistiramo na tome. Ne vidimo da je moguće imenovati mandatara koji će dovoditi u pitanje opredjeljenje BiH kada je u pitanju NATO”, kazao je predsjednik SDA.

HDZ BiH dobio je ministarstva finansija, civilnih poslova i pravde. SDA je dobila ministarstvo vanjskih poslova, ministarstvo sigurnosti i ministarstvo odbrane. SNSD je dobio ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i ministarstvo saobraćaja kao i predsjedavajućeg Vijeća ministara.