Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brisel

Evropska komisija prijavila Sloveniju sudu zbog nesaradnje u sporu oko ECB-a

banka_slovenije_ (1)

Da će početi sudski postupak protiv Slovenije Komisija je odlučila u siječnju ove godine

Evropska komisija prijavila je Sloveniju sudu Evropske unije sa sjedištem u Luksemburgu zbog spora oko kriminalističke istrage slovenske policije u slovenskoj centralnoj banci iz 2016. godine, kad su kriminalisti zaplijenili i dio dokumentacije Evropske centralne banke (ECB), koji nije bio predmet istrage.

“Prijava je podnesena sudu EU-a i sada je u njegovoj nadležnosti da odluči o meritumu slučaja”, doznaje se iz Evropske komisije, javlja STA.

Da će početi sudski postupak protiv Slovenije Komisija je odlučila u januaru ove godine, nakon što pitanje oduzete dokumentacije i računalne opreme ECB-a pri kućnom pretresu u slovenskoj centralnoj banci nije riješeno bilateralnim kontaktima i u saradnji s Evropskom centralnom bankom.

U Evropskoj komisiji navode da je slovenska policija prilikom kućnog pretresa slovenske centralne banke 6. jula 2016. godine, kad je istraživala navodne nepravilnosti njenih službenika tokom sanacije slovenskih banaka u državnom vlasništvu krajem 2013., izuzela bez ovlaštenja ECB-a podatke i računalnu opremu ECB-a bez prethodnog odobrenja iz Frankfurta, pri čemu kasniji pokušaji da se stvar uredi sporazumno i bez suda nisu uspjeli.

Evropska komisija predmet je zato dala na sud, pozivajući se na članak Lisabonskog ugovora koji govori o potrebi lojalne saradnje članica EU-a s njenim ustanovama, što je Slovenija spomenutim ponašanjem navodno prekršila, te na status i privilegije ECB-a koje štiti protokol 7 uz Lisabonski ugovor, prenosi Hina.