BiH

Član Predsjedništva BiH

Dodik ide po svoje mišljenje kod Vučića: Razgovaraćemo o Christijanu Scmidtu

12/09/2021
Foto: Anadolija

Dodik je ponovio da BiH neće biti u NATO, jer to ne želi RS , te dodao da je najvažnije da ne bude novih sukoba šta god se bude dešavalo u budućnosti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će na današnjem sastanku u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dominantna tema biti susret Vučića sa Christianom Schmidtom, koji je, kako je naveo, lažni visoki predstavnik.

Dodik je ponovio da bi volio da se taj susret nije dogodio, ali da razumije da su postojali razlozi, te podsjetio da u Srbiju sutra dolazi njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Sigurno da Njemačka kao velika zemlja neće dozvoliti sebi da doživi nekakav fijasko i u tom pogledu to razumijem. Pričaću o tome sa predsjednikom Srbije. Mislim da je korektno da mi razgovaramo i dominantna tema će biti upravo to”, rekao je Dodik za TV “Prva”.

Dodik kaže da se ono što je Vučić rekao nakon sastanka sa Schmidtom na neki način i očekivalo, a to je da nema nametanja.

“Ali nema garancija, tamo funkcioniše sistem po onome – `majke mi, neću`”, rekao je Dodik, koji je ponovio da Schmidt ima ozbiljan problem identiteta, te da su mu “ne” rekle Rusija i Kina, članice Savjeta bezbjednosti UN.

On je istakao da poštuje zalaganje Rusije i Kine za međunarodno pravo i da ne može da bude čovjek koji će reći – “izgleda mi dobro ovaj čovjek Schmidt, šta ima veze šta misle Rusija i Kina”.

“Smatram da treba da vodimo računa o tome šta misle Rusija i Kina, jer upravo od strane zapadnih zemalja i SAD nije nam uvijek dolazilo nešto što je bilo ravnopravno za nas”, rekao je Dodik i ponovio da Schmidt za RS nije visoki predstavnik.

Dodik je naveo da Schmidt treba da ode u Savjet bezbjednosti i dobije mandat, što je minimalno potrebno da bi imao identifikaciju visokog predstavnika.

“A ovako, on je lažni visoki predstavnik”, naveo je Dodik.

On je rekao da je Srbija snažna, jaka, ekonomski stabilna i na dobrom putu, kao i da je Republika Srpska politički stabilna i izvršava sve svoje obaveze, a isplatila je posljednju prosječnu platu od 510 eura, te dostigla nivo 10 posto rasta BDP.

“Republika Srpska i i Srbija jesu jedno. U čemu nisu jedno, šta je tu problem? Zato što RS-u ne daju stolicu u UN? Pa ne treba nam, ali ćemo mi biti nezavisni. Nama je važno da te odluke koje bi mi donijeli ne prati vojna intervencija NATO-a”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da BiH neće biti u NATO, jer to ne želi RS , te dodao da je najvažnije da ne bude novih sukoba šta god se bude dešavalo u budućnosti.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.