BiH

Sjednica

Dodik insistirao na glasanju o Kosovu, Džaferović i Komšić nisu htjeli glasati

15/10/2020

Nakon toga Dodik je i glasao da se ne prizna Kosovo, a Džaferović i Komšić nisu glasali jer nisu, kaže Džaferović, imali o čemu glasati

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ponovio je danas novinarima, nakon sjednice Predsjedništva BiH, da do priznanja Kosova neće doći dok unutar BiH ne bude konsenzusa o tome čega trenutno nema.

Tu tačku Džaferović nije želio staviti na dnevni red sjednice, a član Predsjedništva Željko Komšić kao predlagač te tačke dnevnog reda povukao ju je s dnevnog reda, ali je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik insistirao da se o tome glasa.

Nakon toga Dodik je i glasao da se ne prizna Kosovo, a Džaferović i Komšić nisu glasali jer nisu, kaže Džaferović, imali o čemu glasati.

Džaferović je rekao da je potpuno jasno da priznanja Kosova neće biti dok ne bude konsenzusa.

”Ja danas nisam stavio tu tačku dnevnog reda u pozivu, potpuno je jasno da priznanja Kosova od strane Bosne i Hercegovine nema dok ne bude konsenzusa. Potpuno je izvjesno da Bosna i Hercegovina neće na kraju donijeti takvu odluku. Dodik je insistirao da bude, Komšić tražio da se tačka povuče, ali je Dodik tažio da se ipak glasa. Na kraju je Dodik glasao protiv, a Komšić i ja nikako nismo glasali”, ispričao je Džaferović.

”Ja vam ponavljam, kao predsjedavajući nisam tu tačku uvrstio na dnevni red. Bila je na vanrednoj. Pa je Dodik insistirao da se to stavi na dnevni red, a Komšić je rekao da povlači pa smo se složili da bude na dnevnom redu. Kada smo došli do glasanja, Komšić je opet tražio da se povuče. I onda je Dodik glasao protiv, a Komšić i ja nismo htjeli da glasamo jer nemamo o čemu da glasam”, pojasnio je predsjedavajući Džaferović.

Svoje viđenje cijele situacije iznio je i Milorad Dodik.

“Danas BiH zvanično ne priznaje Kosovo, danas imamo odluku da je Predsjedništvo odbilo odluku o priznanju Kosova”, rekao je Dodik.

Ranije, 17. septembra, prvi put se glasalo o stavu Bosne i Hercegovine o statusu Kosova i tada su za priznanje nezavisnosti glasali Komšić i Džaferović, dok je Dodik bio protiv. Tada je dogovoreno da se ide u drugi krug glasanja na narednoj sjednici.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.