entitetski predsjednik

Dodik kaže da nije kočničar evropskog puta, najavio i novu posjetu Moskvi

Banja Luka: Milorad Dodik održao je konferenciju na obljetnicu Daytonskog mirovnog sporazuma
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Najavio je i novu posjetu Moskvi i susret sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

Predsjednik RS Milorad Dodik kaže da, uprkos brojnim izjavama i izvještajima, on nije kočničar evropskog puta zemlje. Prema njegovim riječima, spreman je raditi na svim prioritetima koje je Evropska unija stavila pred Bosnu i Hercegovinu.

Od primitivnih, do satelitskih raketa na putu za Evropu. O evropskim vrijednostima i kočničarima danas je govorio Milorad Dodik. Napominje da je on prvi za Evropu, te da traži da se ispuni svih 14 prioriteta.

“Insistiram na 14 prioriteta”

„Ja samo insistiram da se svih 14 prioriteta stavi na sto. Ako je sve dogovoreno, a ako ništa nije dogovoreno, jedna mala sekvenca, onda nema dogovora. To je pristup. Ali ne da se gura 4-5 tema, kao što oni rade u Federaciji i to guraju i kažu da su to oni uradili. To smo napravili mi, zajedno s njima“, kaže Dodik.

Dodaje i da odluka Ustavnog suda RS po kojoj on i skupština nisu prekršili Ustav prilikom donošenja zakona, a koje osporava Christian Schmidt i Ustavni sud BiH, pokazuju da on radi u skladu sa zakonima, ali da i zbog toga trpi posljedice.

„Ne možete odlukom mijenjati zakon. Zakon se mijenja zakonom, to jest izmjenama i dopunama i samo na zakonom predviđenoj proceduri, a to mogu samo parlament a ne pojedinac. Poznato u mom duelu sa Eskobarom kad kažem da nije to u skladu sa našim i ustavom i zakonom, on kaže pusti zakon, ti moraš da poštuješ ono što mi kažemo“, naveo je on.

Posjeta Moskvi

Kako je rekao, na crnoj listi se on i članovi njegove porodice nalaze zato što nije htio da poštuju odluke koje su stranci nametali. Najavio je i novu posjetu Moskvi i susret sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

„Bilo je dogovoreno da to bude u prvoj sedmici novembra. To je odgođeno i dogovoreno da bude u nekom narednom vremenu“.

Napominje da se i jučer i danas tražio prostor za pomenuti sastanak, te da će do puta u Moskvu sigurno doći.