Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Dodik krenuo u opasnu avanturu, tri stranke odbile staviti potpis na “plan djelovanja”

dodik bl

Dodik je rekao i da je usaglašeno da političke stranke neće učestvovati u raspravi o imovini u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine

Predstavnici parlamentarnih stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska (RS) potpisali su danas u Banjaluci plan o djelovanja organa i predstavnika RS u institucijama Bosne i Hercegovine o zaštiti imovine.

Na sastanku su uz Dodika bili i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak i NDP-a Bojan Šapurić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da plan aktivnosti sadrži 21 zaključak i održava poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, ali i jednako favorizuje prava Republike Srpske dobivena ovim sporazumom.

Kako tvrdi Dodik, u srijedu, 26. aprila, trebalo bi da bude održana sjednica Narodne skupštine RS kako bi sudija iz reda srpskog naroda u Ustavnom sudu BiH bio pozvan da podnese ostavku, odnosno da ne učestvuje u radu ovog suda. Dodao je da Srbi neće biti u ovoj instituciji i da će, kako tvrdi, na taj način delegitimisati Ustavni sud BiH.

Sastanak predstavnika stranaka o ovoj temi održan je u petak kada je usaglašena radna verzija dokumenta.

Dodik je rekao i da je usaglašeno da političke stranke neće učestvovati u raspravi o imovini u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Današnjem sastanku su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri i predstavnici Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine, kao i stranaka koje čine vladajuću koaliciju.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici najjačih opozicionih stranaka SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red.

Dodik je rekao da će potpisnici donositi važne odluke, a da su se “oni koji su se odlučili da budu mimo nas odlučili da budu izdajnici RS-a”.