Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koalicione razmirice

Dodik ljut na Konakovića i Bećirovića, prijeti redefinisanjem pozicija

dodik-kalabuhov

Dodik je u svom blogu ocijenio da takva politika “ne vodi dobrome”

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik danas je kritikovao člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i šefa bh. diplomatije Elmedina Konakovića, optuživši ih “kako u vanjskoj politici BiH pokušavaju da nametnu ono što je narativ Bošnjaka i Sarajeva”.

Dodik je u svom blogu ocijenio da takva politika “ne vodi dobrome”.

“Mislim da ta politika ne vodi dobrome i neće dovesti do toga da imamo kompaktan rad u Vijeću ministara BiH. Ukoliko se tako nastavi, mi ćemo naše pozicije redefinisati o svemu tome”, najavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, bez obzira na to što je na nivou BiH formirano Vijeće ministara, u kojem više nema Stranke demokratske akcije (SDA), nastavlja se “stara praksa”.

“Konaković je ministar vanjskih poslova u BiH i u tom pogledu treba da predstavlja usaglašenu politiku, a ne politiku koju on misli da treba. Isto kao i Bećirović i on pokušava da nametne ono što je narativ Sarajeva, muslimana u Sarajevu i muslimana u BiH kao stav BiH”, tvrdi Dodik.

Podsjetimo, Konaković je rekao da “čudi burna reakcija predstavnika Republike Srpske” na njegovu instrukciju ambasadoru BiH u UN Svenu Alkalaju o načinu glasanja u UN o rezoluciji kojom se Rusija poziva da se povuče iz Ukrajine.

Rekao je da je njegova instrukcija proizašla iz “poštovanja obaveza iz kandidatskog statusa BiH da prati spoljnu politiku EU”.

Bećirović je, povodom godišnjice od početka invazije Rusije na Ukrajinu, saopštio da osuđuje politiku predsjednika Rusije Vladimira Putina i da se “BiH zajedno sa slobodnim i demokratskim svijetom solidariše sa ukrajinskim narodom u borbi za slobodu”.