predsjednik snsd-a

Dodik “moli” opoziciju da mu se pridruži u povlačenju nadležnosti: “Mi nosimo to svi u sebi”

dodikova koalicija rtres

Dodik je rekao da bi nakon toga, u periodu od šest mjeseci trebalo da bude uređena normativna oblast, tako što će biti doneseni novi zakoni koji neće biti protiv Ustava BiH i Ustava Republike Srpske

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas, nakon sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci, da postoji saglasnost da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske povuku ranije date saglasnosti u tri oblasti – odbrana, indirektni porezi i VSTS.

Dodik je rekao da bi nakon toga, u periodu od šest mjeseci trebalo da bude uređena normativna oblast, tako što će biti doneseni novi zakoni koji neće biti protiv Ustava BiH i Ustava Republike Srpske.

“Ta rješenja nisu protiv Aneksa 1 Dejtonskog sporazuma koji reguliše pitanje vojske, nisu protiv Dejtona bez obzira koliko neki nastojali da prikažu da jesu. Kada je riječ o drugom setu, koji se odnosi na indirekte poreze, mi ne pravimo revolucije, samo Ustav vraćamo na teren”, rekao je Dodik.

On je poručio da je RS spremna da “harmonizuje neke stvari”, ali da “nije spremna da prihvati da ono što je nadležnost RS, a finansije to jesu, budu na štetu tog bh. entiteta i da ona gubi desetine milione maraka godišnje”.

Kada je riječ o VSTS, Dodik je rekao da je taj savjet formiran “bez ikakvih saglasnosti”. Ponovio je da je pravosuđe u nadležnosti RS.

On kaže da bi, kada budu povučene saglasnosti za OS, UIO i VSTS BiH, najkasnije za šest mjeseci RS mogla urediti ovu oblast “što je u skladu sa ustavima RS i BiH, te Dejtonskim mirovnim sporazumom”.

Dodik je pozvao opozicione partije u RS na razgovore.

“Ja ih pozivam na ono što svi nosimo u sebi, a to je patriotski osjećaj za RS. To znači danas biti okupljen oko odbrane naše ustavne pozicije, a ako niste tu onda ste pristali da urušite taj patriotizam i ne možete da računate da pripadate toj ekipi ili tom broju ljudi”, istakao je on.

Sastanku, koji je održan u zgradi Vlade RS, prisustvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić.