Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanton Sarajevo

Počela akcija masovnog pošumljavanja, cilj zasaditi 500.000 sadnica

ks

Završetkom ove akcije planiramo našoj domovini pokloniti 500.000 novih sadnica sa ciljem jačanja svjesnosti o našoj državnosti i državotvornosti. Zato ovu akciju provodimo u mjesecu novembru, a završni skup planiran je za 25. novembar, Dan državnosti BiH, poručio je kantonalni ministar privrede Adnan Delić

Na području Kantona Sarajevo danas je zvanično počela akcija masovnog pošumljavanja čiji je cilj da se u jesenjem i proljetnom periodu na području ovog kantona zasadi 500.000 novih sadnica, javlja Anadolu Agency (AA).

Akciju organizuju Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u saradnji s resornim ministarstvima, kantonalnim javnim preduzećima i Udruženjem poslodavaca KS-a, a nosilac svih aktivnosti je KJP “Sarajevo-šume“.

Ministar privrede KS Adnan Delić istakao je na današnjoj konferenciji za novinare kako je ovo vrlo važna tema za svakog građanina Kantona Sarajevo, jer, kako je rekao, akcija zapravo ima za cilj obnovu šumskog ekosistema.

Govoreći i značaju projekta, Delić podsjeća kako se na ovaj način u doglednom vremenu doprinosi i poboljšanju samog kvaliteta zraka, što je problem s kojim se KS već godina suočava.

“Ono što nam je posebno drago jeste uključivanje učenika srednjih škola i studenata sa univerziteta na području KS-a. Oko 3.500 učenika i 2.000 studenata bi trebali uzeti učešće u akciji”, rekao je Delić, te dodao:

“Završetkom ove akcije planiramo našoj domovini pokloniti 500.000 novih sadnica sa ciljem jačanja svjesnosti o našoj državnosti i državotvornosti. Zato ovu akciju provodimo u mjesecu novembru, a završni skup planiran je za 25. novembar, Dan državnosti BiH.”

Ministar Delić je pozvao i predstavnike medija da, osim što će kroz medijske kuće promovisati ovu akciju, odvoje po jedan dan i učestvuju u akciji zasađivanja sadnica. Dodao je kako u akciji pošumljavanja mogu učestvovati sva fizička i pravna lica.

Direktor KJP “Sarajevo-šume“ Samir Omerović poručio je kako je u prvom jesenjem dijelu akcije planirano da se zasadi oko 300.000 sadnica na površini od oko 100 hektara, a ostatak na proljeće.

“U okviru prvog jesenjeg dijela akcije planirano je učešće oko 8.000 osoba, od čega su polovina djeca i srednjoškolci”, rekao je Omerović.

Predsjednik Skupštine Udruženja poslodavaca KS-a Nijaz Skenderagić ukazao je na važnost činjenice da će svi mladi koji budu učestvovali u akciji sutra biti najveći čuvari tih sadnica u parkovima i šumama gdje budu zasađene.

Dodao je kako mu se kao antifašisti posebno dopalo to što je prihvaćeno da u ovim akcijama udarni termini budu upravo Dan državnosti, Dan nezavisnosti i Dan pobjede nad fašizmom.

“Već ima ideja i kako da ova akcija prevaziđe granice Kantona Sarajevo. Mi ćemo kao poslovna zajednica učiniti sve da ovu ideju proširimo na sve općine, kantone, cijelu BiH”, rekao je Skenderagić, dodajući kako nije nerelano da se u narednih nekoliko godina zasadi najmanje tri do pet miliona sadnica na području KS-a.

Skenderagić je dodao kako se nada da će u narednom periodu uz pomoć KS-a naći lokalitete na kojima će se zasaditi 8.372 sadnice, odnosno šuma koja će se zvati Srebrenica, kao i šuma sa 1.601 sadnicom u znak sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Za informacije o akciji, kao i zahtjev za učešće, dostupna je e-mail adresa „posumljavanje@sarajevo-sume.ba“ ili broj telefona “033219172”.