Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedavajući pdpsbih

Zvizdić: Na djelu je “rušenje pravnog poretka”, a ne “prenos nadležnosti”

denis zvizdic radmanovic kristo – pixsell
26.02.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Pocela sjednica Zastupnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Denis Zvizdic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Dodao je da su Oružane snage, OSA, SIPA, UIO, Sud i Tužilaštvo BiH državne institucije koje su uspostavljene zakonima, te da svako ima pravo da u PSBiH predlaže drugačija zakonska rješenja, ali niko u BiH nema pravo da uspostavlja paralelne institucije

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić smatra da je pogrešno u javnom diskursu koristiti termin “vraćanje prenesenih nadležnosti”.

– Ispravno je govoriti “otimanje nadležnosti države Bosne i Hercegovine”, jer Ustav BiH predviđa mogućnost uspostavljanja dodatnih nadležnosti, ali ne predviđa postupak bilo kakvog vraćanja istih – kazao je Zvizdić.

Dodao je da su Oružane snage, OSA, SIPA, UIO, Sud i Tužilaštvo BiH državne institucije koje su uspostavljene zakonima, te da svako ima pravo da u PSBiH predlaže drugačija zakonska rješenja, ali niko u BiH nema pravo da uspostavlja paralelne institucije.

– Zato je na djelu “rušenje pravnog poretka”, a ne “prenos nadležnosti”. Rušenje Ustava BiH je rušenje Dejtonskog sporazuma. Ideja o tzv. “nezavisnoj RS u okviru BiH” je rušenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH – istakao je Zvizdić.

Zato, zaključio je, ne postoji opcija “mirnog odcjepljenja”. Postoji samo opcija pune zaštite međunarodno priznate države BiH. To je jasno svima koji poznaju prilike u BiH i regionu, rekao je Zvizdić, saopćeno je iz PSBiH.