Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

presica u banjoj luci

Dodik najavio da će NSRS u oktobru “preispitati” odluke o saglasnosti za formiranje OSBiH i VSTV-a

Sarajevo: Održana 21. sjednica Predsjedništva BiH
31.08.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Odrzana je 21. redovna sjednica Predsjednistva BiH. Milorad Dodik Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Komentirajući najavu predstavnika opizicionih stranaka iz RS-a koji su za subotu, najavili proteste u Banjoj Luci, Dodik je kazao da je to njihovo demokratsko prav

Narodna skupština RS preispitat će u oktobru sve odluke i saglasnosti koje je dala poput onih za formiranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Uprave za indirektno oporezivanje i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), tvrdi Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH.

Kazao je to danas Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci, napominjući da će to biti učinjeno ne samo zbog odluke Ustavnog suda o šumama i nametanju dopuna Krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, nego zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik nakon sastanka s Escobaroma: Mi nemamo plan, niko nije napravio plan o otcjepljenju (VIDEO)

Ponovio je stavove koje iznosi već posljednja dva mjeseca da taj bosanskohercegovački entitet ne priznaje novoimenovanog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta i napomenuo da ostaju pri stavu da politički predstavnici iz RS-a ne učestvuju u odlučivanju u državnim institucijama.

Komentirajući najavu predstavnika opizicionih stranaka iz RS-a koji su za subotu, najavili proteste u Banjoj Luci, Dodik je kazao da je to njihovo demokratsko pravo.

Govoreći o aferi “kisik” kada je rečeno da se u bolnicama u RS-u koristi industrijski, a ne medicinski kisik, Dodik je ustvrdio da je istraga pokazala da to nije istina, ali da će se za eventualne proceduralne grešake odgovarati.

Šarović: Imamo potvrde da je uvezen isključivo kisik za željezare

U Banjoj Luci danas je održan sastanak predstavnika stranaka iz vladajuće koalicije na kojem je razgovarano o odlukama Ustavnog suda, te je Dodik najavio da će biti utvrđen sistematičan odgovor Ustavnom sudu BiH koji će uključivati niz ranije najavljenih mjera.

Nakon tvrdnji Viškovića i Šeranića, oglasila se Agencija za lijekove BiH