Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon dogovora

Dodik nakon dogovora: Izetbegović je insitirao da dobijemo samo 30 posto

FNA_120752 (1)

Pozivam poslodavce da ne otpuštaju radnike, oni koji ne budu otpuštali radnike moći će da računaju na našu podršku, a oni koji otpuštaju neće moći dobiti nikakvu pomoć, rekao je Dodik

Republici Srpskoj pripašće 38 posto od 330 miliona evra namijenjenih Bosni i Hercegovini od Međunarodnog monetarnog fonda, a ova sredstva biće dio garantnog fonda za mala i srednja preduzeća, potvrdio je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas je u Sarajevu održan sastanak predsjednika SNSD-a, HDZ-a i SDA, Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, sa zvaničnicima Evropske unije i MMF-a.

“Dobro je da je završeno. Izetbegović je insistirao na tome da mi dobijemo nekih 30 posto u toj raspodjeli. Ono što je kraj, da smo dobili 38 posto od čega pola procenta ide za Brčko distrikt, ide i sa strane Federacije BiH. To su samo početna sredstva, ozbiljni su gubici, ozbiljna je potreba”, rekao je Dodik.

Da se primjenjivao važeći koeficijent raspodjele sa računa Uprave za indirektno oporezivanje, kako rađene i raspodjele ranijih kredita od MMF-a Federacija Bosne i Hercegovine bi dobila 64,50 posto; RS 31,95 posto, Distrikt Brčko 3,55 posto sredstava. Tako bi FBiH dobila 212 miliona eura, RS oko 105 miliona eura, dok bi Brčko Distrikt raspolagao sa oko 11 miliona eura. Dakle, najveći gubitnik po ovom dogovoru je Distrikt Brčko.

Prema današnjem dogovoru, Federacija je dobila 204 miliona eura, Republika Srpska 125 miliona eura, a Distrikt Brčko tek milion eura od FBiH i oko 600.000 eura od RS-a.

Ova sredstva biće dio garantnog fonda za mala i srednja preduzeća, koja će služiti za pomoć u poslovanju nakon epidemije.

“Pozivam poslodavce da ne otpuštaju radnike, oni koji ne budu otpuštali radnike moći će da računaju na našu podršku, a oni koji otpuštaju neće moći dobiti nikakvu pomoć”, rekao je Dodik.

Dodik je danas posjetio Bolnicu “Srbija” u Istočnom Sarajevu, a nakon posjete je istakao da ova bolnica uspješno funkcioniše, kao i da će biti obezbijeđena sva potrebna oprema oprema.

“U ponedjeljak jedan respirator biće dopremljen u bolnicu ‘Srbija’, a jedan u Trebinje”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS je kupila 180 respiratora, ali je problem prevoz iz Kine do Banjaluke. On je upozorio da opasnost od koronavirusa još nije prošla i da je potreban oprez građana i poštivanje svih mjera.