Dodik: Ne negirajte RS, kao što mi ne negiramo BiH

dodik-vucic443

Centralna državna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na stradanje i progon Srba počela je na mostu kod Sremske Rače simboličnim susretom premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji su rijeku spustili vijence u znak sjećanja na sve stradale Srbe.

Vučić je na most izašao iz strane Srbije, a Dodik sa strane RS.

Okupljenima su se obratili Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da ne treba da se obesmišljava i negira Republika Srpska, jer u RS niko ne obesmišljava i ne negira Bosnu i Hercegovinu.

“Govorili su da je BiH Jugoslavija u malom, a sad postavljam pitanje zašto živi mala, a nije mogla velika. Niko da ne negira BiH. Evo, mi nećemo, ali prestanite negirati RS, ne možemo živjeti u toj negaciji. Ovo je simbol našeg zajedništva, kao naš vapaj za mir “, rekao je Dodik prilikom obraćanja na svečanosti povodom Dana sjećanja na stradanje i progon Srba na mostu u Sremskoj Rači.

“Samo su Srbi”, poručio je, “vjerovali u Jugoslaviju, nistakavši da su je zato posljednji i napustili”.

“Srbi su uvijek željeli mir”, rekao je Dodik i poručio da svi znaju šta je BiH, te da to ne treba niko da objašnjava Republici Srpskoj.

Kaže i da je Srbija uvijek bila utočište za sve Srbe “koju su plaćali visoku cijenu zablude” koja se zvala Jugoslavija, od Slovenije preko Hrvatske, BiH, Kosova, Makedonije pa do Crne Gore.

“RS je uz pomoć Srbije prolazila kroz teške trenutke kada je morala da daje odgovore, tako je bilo i sa Dejtonskim sporazumom, kojim se došlo do mira”, kazao je Dodik.

Istakao je i da napori svih u regionu treba da budu usmjereni ka miru, i okrenutosti ka evropskim civilizacijskim vrijednostima.

I Vučić je pozdravljen gromoglasnim aplauzom.

“Strašan zločin je bila ‘Oluja’ i Srbija to više neće da krije”, rekao je Vučić, dodajući da “Oluje” treba da se stide oni koji su je počinili.

“Nadam se, dodao je, da će Srbija moći od sada slobodno da kaže da je to bio zločin i poručio da se zločin mora oprostiti, ali nikako ne smije i ne može da se zaboravi!”

Patrijarh srpski Irinej rekao je da stradanje Srba u hrvatskoj vojnoj i policijskoj akciji “Oluja” na današnji dan prije 20 godina predstavlja tragediju biblijskih razmjera koju su nekada doživjeli Jevreji i Jermeni.

Srpski patrijarh je, nakon parastosa koji je služio u Sremskoj Rači za stradale Srbe u hrvatskoj akciji “Oluja”, poručio onima koji danas proslavljaju pobjedu nad nevinim narodom da zlo i zloba nikome dobra nije donijela.