Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odgovorio SDS-u i PDP-u

Dodik: Nisam mogao ukinuti MAP, a volio bih da jesam

dodik

“Učinio sam da se onemogući Akcioni nacionalni plan (ANP) i da se putem nekog dokumenta Program reformi pokuša održati neki oblik saradnje s NATO-om i mi to činimo”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da nema puta BiH u NATO i da nijedan integrativni korak prema toj vojnoj organizaciji neće biti učinjen dok on obavlja funkciju na kojoj se nalazi u Predsjedništvu BiH i vodi Republiku Srpsku zajedno s predsjednicom Željkom Cvijanović i drugim funkcionerima.

– U posljednje vrijeme nigdje od NATO-a niste čuli da je BiH na putu integracija, već su rekli na putu saradnje – rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci povodom tvrdnji SDS-a i PDP-a da BiH ide u NATO.

Dodik je naglasio kako nije mogao, ali bi volio da jeste, ukinuti Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) te napomenuo kako je za to potrebna saglasnost u okviru Predsjedništva BiH.

– Učinio sam da se onemogući Akcioni nacionalni plan (ANP) i da se putem nekog dokumenta Program reformi pokuša održati neki oblik saradnje s NATO-om i mi to činimo – istakao je Dodik.

On je podsjetio na nedavnu izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji je rekao da nema članstva BiH u NATO ako na to ne pristanu Srbi.

– Izetbegović to nije govorio dok je s njim u Predsjedništvu BiH bio Mladen Ivanić, koji je usvojio vojnu strategiju. Izetbegović ovo govori upravo sada, kada smo mi iz Republike Srpske doveli to u pitanje, zakočili i ne dozvoljavamo da ide – pojasnio je Dodik.

On je dodao i kako je Izetbegović bio optimističan za tu vrstu priče kada su u državnim organima sjedili Šarović i Ivanić, odnosno SDS i PDP u Vijeću ministara.

– Zašto Šarović i Crnadak nisu stavili ANP na dnevni red i odbili? Zašto je taj plan povukao član Predsjedništva BiH Željko Komšić kada je bio stavljen na dnevni red Predsjedništva BiH? Povukao ga je, jer je znao da ću ja biti protiv i pokrenuti vitalni nacionalni interes i srušiti to pitanje – rekao je Dodik.