Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Anamarija Matošek

Studentica se vratila iz Wuhana u Hrvatsku: “Imala sam malih komplikacija”

studentica

“Inače sam studentica u Wuhanu, što je poznato po trenutnom virusu”

Anamarija Matošek, studentica koja je kineski grad Wuhan – epicentar zaraze koronavirusom – napustila prije nepune dvije sedmice, doputovala je avionom u Zagreb iz Kambodže, piše HRT.

Dočekao je Krizni stožer u kojem je ministar zdravstva Vili Beroš, epidemiolog Bernard Kaić i pročelnik Ureda za upravljanje u kriznim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić.

– Upravo sam došla iz Kambodže. Inače sam studentica u Wuhanu, što je poznato po trenutnom virusu. Imala sam malih komplikacija pri dolasku u Hrvatsku. Nisu nam dozvolili let izvan Kambodže. Nakon tri dana putovanja, evo me. Moram se odmah javiti u Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Bit će prvi pregled, a onda još dva dana karantena kući i onda će valjda biti sve OK – rekla je Matošek za HRT.

– Mi smo inače planirali određenu vježbu postupanja u slučajevima kada nam ili bolesni ljudi ili oni koji su bili u regiji koja nam je target zona dolaze u Hrvatsku. Naime, putem propisanog protokola dobili smo dojavu da nam u Hrvatsku dolazi naša državljanka koja je 20. januara krenula iz Wuhana prema Hrvatskoj. U onom periodu inkubacije od 14 dana se nalazi pa postupamo prema njoj. Ona je zdrava, nije bolesna, ali dolazi iz regije u kojoj je krenula infekcija, stoga moramo biti oprezni – rekao je ministar Beroš.

Matošek će dva dana biti pod nadzorom.

– Bit će u krugu porodice te će se nadzirati njeno zdravstveno stanje. Ako po isteku 14 dana bude zdrava, dobit će rješenje o tome da zdravstveni nadzor nije potreban. Mjesta panici nema, bolesti nema, postupamo na propisani način. Moj zadatak je naglasiti taj oprez – dodao je Beroš.

Ministar je rekao da je zadovoljan kako funkcionira sistem u zagrebačkoj zračnoj luci.

– Htio sam provjeriti sistem, i mogu reći da sve službe adekvatno funkcioniraju, zbog toga sam ponosan. Sistem funkcionira, nadziremo sve što je potrebno – izjavio je Beroš.

Ministar je dodao da se dolazak četvero Hrvata koji bi trebali stići u Francusku očekuje u popodnevnim satima.