Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva BiH

Dodik o NATO integracijama: Nije bitno šta kaže opozicija, nego narod

Бањалука – Милорад Додик

Dodik je naglasio da nije on sam mogao pisati taj dokument, već da je tu i međunarodna zajednica, kao i predstavnici Hrvata i Bošnjaka koji hoće NATO integracije

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je za njega važno šta će o Programu reformi BiH reći Narodna skupština Republike Srpske i javnost, a ne opozicija.

“Opozicija je sve svoje rekla. Tu ništa ne možemo da učinimo. Oni bi i dalje imala isti pristup prema tom dokumentu, bez obzira šta tamo pisalo. Oni više vjeruju Komšiću, pa nek vjeruju i dalje”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Dodik je naglasio da nije on sam mogao pisati taj dokument, već da je tu i međunarodna zajednica, kao i predstavnici Hrvata i Bošnjaka koji hoće NATO integracije.

“Ono što smo mi uradili jeste da smo uzeli i dobili tu kvalifikaciju da se ne prejudicira članstvo, a ne prejudicirati znači staviti sa strane i time možemo biti zadovoljni. Sve zavisi od naše volje i dok mi sjedimo tamo neće biti NATO integracije, a ako dođu Mirko Šarović i Mladen Ivanić, biće NATO integracije”, istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je opozicija imala priliku da nešto učini, ali da ništa nije učinila, a dali su saglasnost da se izabere komisija koja je radila Godišnji nacionalni plan (ANP).

“Kada su dobili ANP, skidali su ga sa dnevnog reda, vjerovatno, čekajući povoljnu priliku da ga usvoje. Nikada ga nisu stavili na dnevni red i odbili ga”, istakao je Dodik.

On je dodao da je njegova pozicija bila potpuno nezahvalna, jer je u tom pogledu posao bio značajno odmakao.

Dodik je ponovio da je jedna od ključnih konstatacija ta da Program reformi ne prejudicira članstvo u NATO i da se zato taj dokument ne zove ANP.

“NATO je jedna ozbiljna organizacija i kod njih postoje jasne procerdure i nema tu podrazumijevanja. Tu piše, ako hoćete da idete dalje u integracije, treba da dostavite ANP. Mi to ne dostavljamo”, napomenuo je Dodik.

U tom kontekstu je podsjetio na izjavu komandanta južnog krila NATO-a koji je Program reformi ocjenio kao neki memorandum o dogovoru i da je precizirao da Dodik ne dozvoljava razgovor o ANP-u.

O Vijeću ministara

Dodik  je rekao da je izbor Vijeća ministara BiH završen posao i da je ostalo samo da se to tehnički provede.

Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da većina za izbor Vijeća ministara u Parlamentu BiH uopšte nije sporna i da će se manifestovati u trenutku glasanja.

On je izrazio uvjerenje da će izbor Vijeća ministara biti gotov za sat-dva od početka sjednice državnog Parlamenta.