BiH

poruka iz beča

Dodik odgovorio “onima koji dižu histeriju oko uniformi”

13/05/2019

– Ima važnijih pitanja o kojima treba razgovarati, a hoće li se 12. maja obući uniforme Vojske RS, ja kažem da se hoće obući – zaključio je Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će pripadnici Trećeg pješadijskog puka 12. maja sljedeće godine obući uniformu nekadašnje VRS.

Podsjećamo, Dodik je juče izjavio da je uniforma nekadašnje VRS dio tradicije, a oznake koje se nalaze na njoj su i na uniformama pripadnika Trećeg pješadijskog puka.

On je ocijenio da “histerija koja je nastala nakon njegovog poziva da dio pripadnika Trećeg pješadijskog puka sljedeće godine na svečanosti povodom “Dana Vojske RS” obuče uniforme ne služi ničemu osim podgrijavanju unutrašnjih političkih prilika i nadgovoravanja ko će mu više i prije odbrusiti”.

– U zakonu piše da Treći pješadijski puk Republika Srpska baštini tradiciju Vojske RS. On nastavlja da baštini tu tradiciju, a dio tradicije su i uniforme, dakle samo taj dan – rekao je Dodik danas u Beču.

Dodik smatra da problem nije to, već da se on ogleda u nemogućnosti formiranja vlasti na nivou BiH, na nivou Federacije BiH i nefunkcionisanju Savjeta ministara BiH.

– Ima važnijih pitanja o kojima treba razgovarati, a hoće li se 12. maja obući uniforme Vojske RS, ja kažem da se hoće obući – zaključio je Dodik. Dodik nije objasnio ko će narediti ili odobriti pripadnicima Trećeg pješadijskog puka da obuku uniforme bivše VRS.

Član 8. Zakona o odbrani BiH jasno je preciziran lanac komandovanja i kontrole nad Oružanim snagama BiH

Pogledajte Dodikovu reakciju iz Beča, gdje je otišao na poziv austrijskog vice-kancelara…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.