BiH

Burno u Vladi RS-a

Višković pokrenuo Đokićevu smjenu, spasio ga Dodik

13/05/2019

Podsjećamo da su mediji ranije objavili kako je firma potpredsjednika ruskog moto kluba Noćni vukovi RS Gorana Tadića dobila tri miliona maraka vrijednu koncesiju za izgradnju male hidrocentrale kod Han-Pijeska

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske, prije nekoliko sedmica bio je na korak od smjene nakon poecedure koju je pokrenuo premijer RS Radovan Višković, ali je njegovo sklanjanje iz ministarske fotelje u ovoj najvišoj instituciji izvršne vlasti u RS spriječio član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, piše Inforadar.

Inforadaru je informacija potvrđena iz dva nezavisna izvora, a sve se događalo nekoliko sedmica unazad. Višković je, naime, bio odlučan da smijeni Đokića zbog štete koju je nanio Vladi a u vezi sa svojim lažnim prijavljivanjem fakultetske diplome sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu (što je aferu koju je upravo Inforadar otvorio), ali i sukoba interesa te umiješanosti u davanje određenih spornih koncesija za izgradnju hidtrocentrala u RS.

Između ostalog, podsjećamo da su mediji ranije objavili kako je firma potpredsjednika ruskog moto kluba Noćni vukovi RS Gorana Tadića dobila tri miliona maraka vrijednu koncesiju za izgradnju male hidrocentrale kod Han-Pijeska.

Prema istraživanju BIRN-a BiH, firma New Energy, suvlasnika Gorana Tadića, u maju 2018. potpisala je ugovor za dvadesetogodišnju koncesiju s Ministarstvom energetike i rudarstva RS u kojem Tadić, koje li slučajnosti, radi kao Đokićev vozač.

Nešto ranije Inforadar je objavio istraživanje o tome da Đokić nikada nije završio fakultet i diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kako je to naveo u zvaničnoj biografiji.

Prethodno smo stupili u kontakt sa nadležnim službama Ekonomskog fakuteta u Beogradu, ali i izvršili uvid u sve spiskove diplomanata od 1981. pa do 2016. godine. Među mnoštvom Đokića nismo pronašli ime našeg ministra.

Nakon toga su se sama po sebi postavila mnoga pitanja, ali su ih postavili i novinari nadležnim službama i samom premijeru Viškoviću.

Neka od njih tiču se toga kako je ovakva Đokićeva neistina uopće mogla da prođe, kakve on uopće ima reference za obnašanje odgovorne funkcije najprije ministra rada i boračko-invalidske zaštite, pa onda ministra energetike i rudarstva, te na kraju ko će i kada utvrdili da li je, s tim u vezi, Đokić počinio nekoliko krivičnih djela, između ostalog i lažno prijavljivanje.

Komentari

Autor: Almedin Šišić (inforadar.ba)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.