Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik pisao ambasadoru Fergusonu: Pod čijim ste pritiskom promijenili mišljenje?

BiH

ferguson dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo ambasadoru Velike Britanije u BiH Edwardu Fergusonu u kojem je upitao ovog diplomatu pod čijim pritiskom je promijenio mišljenje o održavanju referenduma u RS-u i kako je moguće da narod njegove države može da koristi referendum kao vrhovno demokratsko sredstvo, a građani Republike Srpske ne mogu.

“Sa velikim iznenađenjem sam pročitao Vašu reakciju na najavu održavanja referenduma o Danu Republike Srpske. Ne tako davno, u razgovoru sa mnom, niste tako razmišljali. Tada Vam ni naše pravo da održimo referendum, niti pitanje koje će biti postavljeno nisu bili ni protivustavni ni antidejtonski čin, niti ste smatrali da je to nebitno političko pitanje”, naglasio je predsjednik RS-a u pismu upućenom Fergusonu.

Dodik je naveo da je, sa druge strane, Ferguson ambasador države koja je, ne tako davno, promovisala pravo građana da se o važnim nacionalnim pitanjima izjašnjava na referendumu.

“Vaša ekselencijo, moram da Vas pitam pod čijim pritiskom ste promijenili mišljenje i kako je moguće da narod Vaše države može da koristi referendum kao vrhovno demokratsko sredstvo, a građani Republike Srpske ne mogu. Uvažavam veličinu, značaj i snagu Vaše zemlje, ali i Vi biste morali da uvažite naša ustavom zagarantovana prava. Brexit je potresao svijet, naš referendum nema takve namjere ni ambicije”, ističe se u pismu.

Predsjednik Dodik je naglasio da Republika Srpska samo želi da demokratskim putem poruči da Ustavni sud BiH ne može biti mjesto u kojem se odlučuje kada je nastala Republika Srpska.

“Nadam se da znate da je Ustavni sud BiH formiran nakon nastanka Republike Srpske i da ne može da odlučuje o događajima i stvarima koje su se desile prije njegovog osnivanja. Vama bi to trebalo da bude poznato, jer dolazite iz države čije pravo počiva na tim postulatima”, poručio je Dodik u pismu britanskom ambasadoru Fergusonu.

Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson izrazio je zabrinutost zbog odluke vlasti Republike Srpske o održavanju referenduma o Danu Republike, dodavši da je o tom pitanju jasan odgovor dao Ustavni sud BiH.

“Frustriran sam što se, još jednom, vrijeme i energija gube na nepotrebnim pravnim i političkim razmiricama, umjesto da se rješavaju bitni socijalni i ekonomski izazovi, kao što je nedostatak radnih mjesta, a zbog čega je mnogima u BiH život svakodnevna borba”, rekao je Ferguson.