Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stigla potvrda

Dodik potvrdio: Sin Igor jeste povezan sa “Prointerom”

Gorica-Milorad-Igor-Dodik-Sarajevo-Foto-RTRS

Vlastodršci i direktori javnih preduzeća bahato troše milione maraka javnog novca i sklapaju preskupe IT ugovore, a “Prointer” te milione slaže u svoju kasu. Za samo pola godine ova firma uknjižila je šezdesetak tendera vrijednih 10.230.605 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost

Godine nezvanične priče da poznata IT tender firma „Prointer“ ima i te kakve veze sa vlašću u Republici Srpskoj te da je s njom povezano i ime Igora Dodika, sina predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, danas je dobila i potvrdu, piše Žurnal.info.

I to u Narodnoj skupštini RS kada je predsjedavajući Dodik, polemišući i vrijeđajući opozicione narodne poslanike, govorio o uspjehu svoje djece.

Kćerka Gorica je uspješna ugostiteljka u čijem je vlasništvu restoran „Agape“. Ona se, tvrdi Dodik, trudi da zadrži svakog kvalitetnog konobara. Živi od svog rada.

Sin Igor je škole završio u inostranstvu i vratio se kao ekonomista. Bavi se „novim tehnologijama“.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice u toj firmi, ali jeste saradnik te firme, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, kazao je Dodik pred narodnim poslanicima.

TENDERSKI UGOVORI USPJEŠNOG SINA VIŠE OD 10 MILIONA KM

Kako je Žurnal nedavno pisao, vlastodršci i direktori javnih preduzeća bahato troše milione maraka javnog novca i sklapaju preskupe IT ugovore, a “Prointer” te milione slaže u svoju kasu. Za samo pola godine ova firma uknjižila je šezdesetak tendera vrijednih 10.230.605 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost!

Tu su i milionski vrijedni višegodišnji okvirni sporazumi, njih šest vrijednih ukupno 2.301.126 KM!

Firma je prihod u 2018. povećala za čak 5,3 miliona KM. Novac se ne zadržava, već se prosljeđuje na nove poslove pa je dobit, prema novom finansijskom izvještaju tek 2.737.516 KM. U odnosu na godinu ranije manja za 358.248 KM.

Sa obimom IT tender poslova povećavao se i broj radnika – sa 30 u 2017. na 53 u 2018. godini. Od 2015. godine, kada je osnovana i postala nezaobilazan IT snabdjevač ovdašnjih institucija, javnih preduzeća i ustanova, firma je zvanično zaradila ukupno 6,5 miliona KM.

„Prointer“ je jednom Žurnalu odgovorio, a nekoliko dana kasnije poslao i demanti istog sadržaja:

„Ne osporavajući pravo da javnost bude što bolje upoznata kako se troši javni novac, ovako tendeciozno napisani tekstovi, bez prava na odgovor, jasno pokazuju da nije cilj da se zaštite javni interesi, već da se pojedini krugovi obračunaju sa pojedinim kompanijama koje iz nekog razloga predstavljaju trn u oku njihovim finansijerima.“

U međuvremenu na adresu Žurnala stigla je i tužba, jer su, pišući o preskupim tenderskim ugovorima, uz ime firme navodili i povezanost Igora Dodika sa istom. “Prointerovi” pravnici naveli su da su tendenciozni te da, zbog želje za senzacionalizmom, objavljuju lažne informacije.

Vodili smo se idejom, istakli su “prointerovci”, da sto puta izgovorena laž postaje istina.

Žurnal čeka prvo ročište i Dodika juniora kao svjedoka.