Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Proces povratka je završen, istu stvar rade i Srbi i Bošnjaci

milorad dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da političari u BiH moraju jasno da kažu da je proces povratka u predratna mjesta življenja završen i da u tom pogledu više nema prostora za napredak.

Dodik je naveo da nije realno očekivati, iako to zvuči politički atipično, da se svi predratni stanovnici nekih opština i gradova vrate u svoja mjesta življenja.

“Možemo samo da uradimo da svi slobodno mogu doći u ta mjesta”, rekao je Dodik novinarima u Bihaću.

On je napomenuo da su mnogi Bošnjaci iz Republike Srpske prvo, najavljujući povratak, obnovili kuće putem međunarodnih programa, pa to prodali.

“To možete da vidite i u Federaciji BiH gdje su se Srbi isto tako vraćali. Povratak se ne može pojačati nasiljem, već mora biti dobrovoljan. Očigledno je da je ta dobrovoljnost 20 godina nakon rata gotovo upitna”, rekao je Dodik.

On je dodao da “onaj ko se vratio, ostaće, a onaj koji nije, nikada neće ni doći”.

“To važi na svim stranama, bez obzira na floskule o tom nekom povratku”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je sada u Bihaću samo pedesetak srpskih kuća i da troje djece uči pravoslavnu vjeronauku.

“Bilo je 12.000 Srba u Bihaću prije 1991. godine. Naravno, bilo je mjesta gdje su u značajnom broju bili Bošnjaci u Republici Srpskoj, ali realnost je sasvim druga. Dogodilo se to što se dogodilo. Ja bih volio da se nikada nije dogodila ni 1941. godina, a pogotovo 1991. i 1995. godina”, rekao je Dodik.

On je istakao da su ljudi organizovali svoje živote na nekim drugim mjestima, gdje njihova djeca imaju svoje školske drugove, žene se, udaju…

Dodik je naglasio da niko ne treba da ometa skupove različitih naroda u BiH, te da se svi moraju navići da omoguće i obilježavanja stradanja ljudima koji to hoće i žele.