Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Procesuirati nezakonitosti u Bobar banci, ali bez političkog upliva

BiH

milorad dodik intervju (5)

Nećemo tolerisati politički uticaj na pravosudne procese, rekao je danas Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske komentarišući izjavu Dragana Mektića, ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine, u kojoj je najavio mogućnost nastavka akcije “Lavina” i sličnih akcija, javlja Anadolu Agency (AA).

Mektić je odbacio ranije optužbe Dodika da je akcija bila nepotreban medijski spektakl, navodeći da borba protiv korupcije nije u interesu onima koji ovoj akciji daju bilo kakve političke konotacije.

Prema njegovim riječima u akciji “Lavina” isključivo riječ o istrazi koja se odnosi na određene malverzacije koje imaju obilježje krivičnog djela u vezi sa “Bobar bankom” i Investiciono-razvojnom bankom Republike Srpske.

“Nije bilo nikakvog spektakla. Vrlo su pažljivo pripremane ove aktivnosti. Čak nije angažovan nijedan specijalac Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), nego su na korektan i profesionalan način pripadnici SIPE došli da izvrše službene radnje po nalogu Tužilaštva BiH”, rekao je Mektić i dodao da su sve aktivnosti su dan ranije najavljene MUP-u RS, s kojima je i urađen dio akcije.

Dodik tvrdi da “Lavina” ima političku motivaciju i da nije doprinos borbi protiv kriminala i korupcije.

“Činjenica je da je Bobar banka stradala, mi smatramo da je primarna činjenica to da je njen vlasnik umro i da je došlo do određenih nestabilnosti koje su proizvele i dovele do likvidacije. Određene nezakonitosti koje su se tamo dešavale svakako treba procesuirati ali mislimo da ni jedan ministar gdje god on radio ne bi trebao time da se bavi nego nadležne institucije. Kada se ministar bavi, to onda ima političku konotaciju”, rekao je Dodik.

Dodao je da “atak na Agenciju za bankarstvo RS smatra djelom procesa urušavanja Agenciju kako bi se stvorili uslovi da se ona premjesti i dislocira na nivo Bosne i Hercegovine”.

“Ja ću samo reći da se to neće desiti i da bez obzira na sramne akcije koje provodi prije svega SIPA pod uticajem SDS-a”, naveo je Dodik.

Dodao je da se “bezočno atakuje na institucije RS”, podsjećajući da i da je policija RS izvršila uviđaj u poslovanje “Bobar banke” i tome predala izvještaj tužilaštvu u Bijeljini.

“Niko ne krije nikakvog kriminalca, onim što je kriminal neka se bave sudije i tužioci, ali je ovdje evidentna enormna zloupotreba, politički uticaj na pravosudne procese. To se naravno ne može tolerisati i neće se tolerisati u budućem periodu”, istakao je Dodik.

Mektić i Dodik prisustvovali su danas obilježavanju Dana policije RS u Banjaluci.

U akciji “Lavina” uhapšeno je deset osoba zbog sumnje da su oštetili “Bobar banku” i bankarski sektor za 123 miliona KM, među kojima su direktor Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac i direktor Investiciono-razvojne banke RS Snežana Vujnić.