Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon sastanka s dačićem

Dodik: Razgovaraću s bilo kim osim sa Christianom Schmidtom

New Project (80)

Dodik napominje da su predstavnici Republike Srpske tražili razgovore o svim spornim pitanjima s Federacijom BiH, a koje je, kako kaže, odbio lider SDA Bakir Izetbegović

O povratku zastupnika SNSD-a, ali i drugih političara iz entiteta Republika Srpka u državne institucije, razgovaralo se i tokom posjete predsjednika parlamenta Srbije Ivice Dačića. Novi susreti, ali poruka stara. Milorad Dodik ponovio je da će o aktuelnim problemima razgovarati sa svima, osim s novim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

On, za njega, ostaje nelegitiman.

Poslanici SNSD-a sutra će biti u klupama u Parlamentarnoj skupštini BiH. Prema navodima predsjednika stranke Dodika, sjednici će prisustvovati samo zbog jedne tačke dnevnog reda, smjena ministra odbrane Sifeta Podžića.

„Rekao sam juče da ćemo otići na Parlament zato što smatramo da je neophodno da podržimo inicijativu da se smijeni neodgovorni ministar odbrane Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga ćemo otići tamo uvjereni da to neće dozvoliti Bošnjaci“, rekao je Dodik.

Dodik napominje da su predstavnici Republike Srpske tražili razgovore o svim spornim pitanjima s Federacijom BiH, a koje je, kako kaže, odbio lider SDA Bakir Izetbegović. Razgovor je moguć sa svima, osim s novim visokim predstavnikom, kategoričan je Dodik.

„Dok god taj Schmidt ne bude imenovan ili neko drugi u Vijeću sigurnosti relevantnom rezolucijom da ima ovlaštenja visokog predstavnika, nema potrebe da mi prihvatimo njegovo imenovanje, stranca, koji bi ovdje da donosi zakone.“

Dodik je ovo rekao nakon sastanka u Banjaluci s predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, koji je izjavio da je za Srbiju opstanak i razvoj Republike Srpske pitanje od najvećeg značaja.

„Imate apsolutnu podršku Republike Srbije, na osnovu Dejtonskog sporazuma, gdje smatramo da svaka kapitalna odluka koja se tiče odnosa i pozicije naroda i entiteta i pozicije neke centralne vlasti na nivou BiH, ukoliko se ona mijenja, mora da se zasniva na osnovu saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta“, naveo je Dačić.

Dačić je u Banjaluci prisustvovao i svečanoj akademiji koja je posvećena 30-godišnjici rada Narodne skupštine Republike Srpske. Prije akademije sastao se i s rukovodstvom Republike Srpske, a razgovarano je o političkim temama, kao i ulaganjima.

„U nekim segmentima zajedno kroz to prolazimo, takođe o različitim ulaganjima, različitim namjerama da se provode naši zajednički strateški projekti, od kojih, odlučili smo, nećemo odustati uprkos tome što imamo blokade uglavnom političke prirode, koje dolaze uglavnom iz političkog Sarajeva. Oni su neprijatelji svakog velikog projekta u Republici Srpskoj“, ocijenila je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske (SNSD).

Cvijanović je dodala da je domaći dijalog ključ za rješavanje svih problema, kao i da je Bosna i Hercegovini kontaminirana uticajima sa strane. A u Banjaluci je danas boravio i ambasador Ruske Federacije, koji je takođe održao brojne sastanke sa političkim predstavnicima entiteta.