Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reuters

EU traži trenutno oslobađanje uhapšenih sudanskih ministara

Abdel-Fattah Burhan
Abdel-Fattah Burhan / FOTO: AA

Hamdok je uhapšen i prebačen je na nepoznatu lokaciju nakon što je odbio da objavi saopćenje u znak podrške preotimanju vlasti, saopćilo je ministarstvo informiranja, koje je očigledno još pod kontrolom Hamdokovih pristalica

Evropska unija osudila je hapšenje sudanskog premijera Abdalle Hamdoka i drugih članova vlade u ponedjeljak, i zatražila je njihovo trenutno oslobađanje nakon što je vodeći vojni zapovjednik te zemlje raspustio prelaznu vladu.

– Pozivamo snage sigurnosti da odmah oslobode one koje su nezakonito zatočili – navodi u saopćenju šef evropske diplomatije Josep Borrell.

Hamdok je uhapšen i prebačen je na nepoznatu lokaciju nakon što je odbio da objavi saopćenje u znak podrške preotimanju vlasti, saopćilo je ministarstvo informiranja, koje je očigledno još pod kontrolom Hamdokovih pristalica.

Sudan je u jeku duboke ekonomske krize, označene rekordno visokom inflacijom i nestašicama osnovnih roba, iako ti trendovi počinju pokazivati znake ublažavanja zbog priliva međunarodne pomoći. Zapadne države upozorile su da će svako vojno preuzimanje vlasti dovesti međunarodnu pomoć u rizičnu situaciju.

Borrell je upozorio da se pravo na mirne proteste mora poštovati i da se nasilje i krvoproliće moraju izbjeći po svaku cijenu.

– Akcije vojske predstavljaju izdaju revolucije, tranzicije i legitimnih zahtijeva sudanskog naroda za mirom, pravdom i ekonomskim razvojem – kazao je Borrell, prenosi Reuters.