Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Referendum će biti održan

BiH

Milorad-Dodik

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da će se u tom bh. entitetu održati referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

-Nemam nijedne dileme oko toga, bez obzira na napore koje ulaže jedan dio međunarodne zajednice – ustvrdio je Dodik i naveo da će se Republika Srpska boriti protiv pravnog nasilja visokog predstavnika i za afirmaciju Dejtonskog sporazuma.

Poručio je da se ne boji, kako kaže, političkih izdajnika koji rade po instrukcijama međunarodne zajednice i siju strah o održavanju referenduma.

– Ja se ne bojim. Znam šta radim. Ovaj proces se mora održati. On ne trpi razgovor ko može da bude na šteti – ličnoj ili političkoj. Referendum je važan. Ako se ne suprostavimo i ne stavimo na poziciju odbrane putem referenduma, za godinu ili dvije Republika Srpska će biti prazna turistička atrakcija – istakao je Dodik.

Dodik je za RTRS rekao da je cilj referendum i da se ukaže na “neodrživost ovakvog pravosudnog sistema“.

– Ako je taj cilj moguće ostvariti realizacijom četiri osnovne oblasti primjedbi na rad Suda i Tužilaštva, samim tim se ostvaruje taj cilj. Nisam siguran da neko hoće, tako da vjerujem u referendum i on će se održati. Nemam nijedne dileme – rekao je Dodik.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov kazao je da će njegova zemlja nastaviti da podržava Republiku Srpsku u odlukama koje su u okviru principa propisanih Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Ivancov je naveo da Republika Srpska ima pravo da pronađe rješenja za koja smatra da su dobra za nju.

-Nadam se da ćemo zadnju odluku tražiti zajedno i da ćemo pokušavati to da riješimo i odlučimo uz dijalog – rekao je Ivancov u Banjoj Luci nakon sastanka s predsjednikom RS.