Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Dodik sazvao presicu nakon optužnice i obznanio šta namjerava uraditi

dodik presica
FOTO: Screenshot

Јa nisam ovdje bio biran, da bih lagodno prošao ovaj politički mandat. Јa nikada nisam optužen, ni osuđen za išta

Optužnica protiv v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića i mene je sramna i predstavlja političko nasilje, tvrdi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

-Iza svega zapravo stoji sila iza koje stoji američki ambasador u BiH koji pokazuje svoju srbofobiju – ustvrdio je Dodik na konferenciji za novinare koju je sazvao u Banjaluci.

Dodik čak tvrdi i da ne postoji zakon prema kojem se može podići optužnica, pa čak i da ne postoji OHR.

-Mogli ste vidjeti da su se samo američka Ambasada i nepostojeća kancelarija OHR-a oglasili. Nisam imao dileme između toga šta da uradim, radio sam svoj posao predsjednika, potpisao sam ukaz i to ću nastaviti činiti. Uvjereniji sam u sve ovo što radim sada – poručio Dodik.

Naglasio je da će pokrenuti tužbu protiv tužioca zbog zloupotrebe službenog položaja.

-Tužilaštvo BiH nema ustavni osnov i Ustav nije dao ovlaštenje BiH da se bavi ovim pitanjima. Očekujem da Sud ima više sluha nego Tužilaštvo, koje je bilo primorano da ovo učini. Sramno je da imamo ovakve tužioce, zapravo niske poltrone. Određeno je troje tužioca da rade na ovom predmetu, od čega su dvoje otkazali. Taj zakon ne postoji, Christian Schmidt nije visoki predstavnik, a samim tim i njegova kancelarija ne postoji – uporan je Dodik.

Istakao je da je spreman na svaku vrstu legitimne borbe.

-Јa nisam ovdje bio biran, da bih lagodno prošao ovaj politički mandat. Јa nikada nisam optužen, ni osuđen za išta. Nepoštivanje odluka Schmidta – to je razlog? I da je legalan visoki predstavnik, on ne može ovako da radi. Mi pokazujemo da želimo da razgovaramo sa partnerima u BiH, već deset godina, ali ne uspijevamo – kazao je Dodik.

Potom je pozvao građane da se okupe oko institucija.

-Da se okupimo predsjednika RS, ne oko Milorada Dodika. Donijeli smo zakon, da zaštitimo imovinu, a to njih boli. To je jedna srbomrzačka politika iz Sarajeva, na čelu sa Schmidtom – kaže Dodik.

Istakao je da će 22. avgusta nastaviti razgovore u PS BiH.

-Smatram da je ozbiljna prilika da dobijemo prava sistemska riješenja za Sud i Tužilaštvo – naveo je Dodik.

Pred kraj obraćanja Dodik je na pitanje jednog od novinara da li ima dokaze za dijelove onoga što je iznio u svom obraćnju, prvi čovjek SNSD-a nije imao konkretan odgovor, poručio je novinaru da pita svog direktora.