Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik se požalio nakon sastanka s Vučićem: Sankcije koje su uvele SAD nisu ni lake ni jednostavne

milorad dodik nsrs
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Milorad Dodik

RS i Srbija imaju najbolju moguću saradnju. Ona nije uperena protiv nekoga trećeg ovdje u BiH, tvrdi Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da RS i Srbija imaju najbolju moguću saradnju koja nije uperena protiv nekoga trećeg u BiH i poručio da je cilj više projekata u okviru specijalnih paralelnih veza.

Dodik je rekao da nakon dva dana intenzivnog rada može konstatovati da su radili naporno i uspješno, u okviru specijalnih paralelnih veza predviđenih Dejtonom.

On je ustvrdio da je cilj da te specijalne paralelne veze budu sadržajnije, sa više projekata i obostrani interes predstavnika vlasti i Srbije i RS je bio usmjeren upravo ka tome.

“RS i Srbija imaju najbolju moguću saradnju. Ona nije uperena protiv nekoga trećeg ovdje u BiH, kao što možemo čuti ovih dana intenzivna osporavanja i prava na sastanke i dogovore oko važnih pitanja. To dolazi od onih koji bi svojatali BiH do mjere da se za sve pitaju, a sjede u Sarajevu i pokušavaju, poput Bećirovića da drže lekcije ne samo o historiji nego i o budućnosti, skrnaveći međunarodno pravo i osporavajući Dejtonski sporazum”, ustvrdio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Dodik je rekao da će RS i Srbija nastaviti i produbiti saradnju u okviru Dejtonskog sporazuma odnosno sporazuma o specijalnim i paralelenim vezama.

Kazao je da je zadovoljan što su danas Radovan Višković, premijer RS, i Ana Brnabić, premijerka Srbije, potpisali memorandum o izgradnji dva identična memorijalna centra u Donjoj Gradini i Beogradu posvećena jasenovačkim žrtvama.

Osvrnuo se i na sankcije Sjedinjenih Američkih Država.

“Sankcije koje su uvele SAD nisu ni lake ni jednostavne jer dolaze od najjače zemlje na svijetu”, rekao je.

On je ustvrdio da sankcije dolaze po nalogu iz Sarajeva.