Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Vučić: Kod nas su sve osobe iz RS-a pod američkim sankcijama dobrodošle

vucic banja luka
FOTO: Fena

Dodao je da je to teška odluka zbog koje će Srbija sigurno trpiti indirektne posljedice

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas na konferenciji za medije u Banjoj Luci da Srbija u potpunosti poštuje Povelju Ujedninjenih nacija, principe međunarodnog prava i u skladu s tim, sve norme Dejtonskog mirovnog sporazuma, iz kojeg je proizišao i Ustav BiH.

Kako je kazao, u skladu s tim Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i integritet dva entiteta unutar BiH, kao i svaki dogovor tri konstitutivna naroda. Od BiH očekuje da isto tako poštuje teritorijalni integritet Srbije, što, kako tvrdi Vučić, nije bio slučaj prilikom glasanja u Vijeću Evrope.

“Imamo dobru i plodonosnu saradnju sa BiH i RS-om. Ne bježimo od iskazivanja poštovanja žrtvama svih drugih naroda, ali to ne znači da smo spremni da zaboravimo srpske žrtve”, tvrdi Vučić.

Napominje da je na sastanku u Banjoj Luci bilo riječi o sankcijama SAD-a zvaničnicima Republike Srpske, ali i osobama na poziciji u Srbiji, te naglasio da su to loše vijesti za srpski narod gdje god da živi i za koja treba pronaći rješenja.

“Dovoljno je da pogledate protiv koga su sankcije nametnute pa da posumnjate u nepristranost i objektivnost onih koji su sankcije uvodili. Srbija smatra da sankcije uvijek prozivode pogrešne efekte. Smatramo ih neprimjerenim i odnosit ćemo se prema sankcionisanim osobama kao da sankcije ne postoje. Nećemo ih primjenjivati i nipošto se nećemo usaglasiti s onima koji su te sankcije uveli. Kod nas su sve osobe pod američkim sankcijama dobrodošle”, izjavio je Vučić.

Dodao je da je to teška odluka zbog koje će Srbija sigurno trpiti indirektne posljedice.

Naveo je da Srbija želi najbolje odnose sa svim narodima koji žive u BiH, te da od ideje „otvorenog Balkana“ neće odustati, jer ona donosi prosperitet svim građanima regiona.

Ističe da je neophodno razgovarati sa ljudima u Sarajevu oko brojnih incijativa, kao što je izgradnja pruga i puteva na relaciji Beograd – Sarajevo, te da se nastavi raditi na poboljšanju uvoza i izvoza između dviju zemalja, razvijanju energetske infrastrukture i drugih projekata.