Beograd

Dodik se sastaje sa ruskim premijerom Medvedevim

dodik-medvedev

Dodik je ranije najavio da će s Medvedevim razgovarati o ekonomskoj saradnji, te situaciji u BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastat će se danas u Beogradu sa predsjednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Medvedovom. Sastanak bi trebalo biti održan u poslijepodnevnim satima u Centru Sava.

Dodik je ranije najavio da će s Medvedevim razgovarati o ekonomskoj saradnji, te situaciji u BiH.

“Rusi su kod nas prisutni u Rafineriji u Bosanskom Brodu i veoma je važno da razgovaramo o očuvanju aktivnosti te firme. Važno je da Rafinerija funkcioniše i radi, a na sastanku će biti i generalni direktor Zarubežnjefta iz Moskve”, istakao je Dodik.

Prethodno će se danas održati prikaz sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda “Sloboda 2019” na Vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici. Ovom događaju će pored vrha Srbije sa Aleksandrom Vučićem na čelu prisustvovati Dodik i Medvedev.

Medvedev je uoči posjete Beogradu za “Večernje novosti” kazao da “svi pokušaji da se u NATO uvuku zemlje u kojima postoje unutrašnje protivrečnosti vrlo su opasni”.

“Taj niz – govorite o Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, ali možemo da navedemo i druge zemlje. A šta se dešava sa Gruzijom? Šta se dešava sa Ukrajinom? Te zemlje su u nimalo jednostavnoj situaciji. Štaviše, niko ne poriče da Rusija takođe ima svoje interese u vezi sa obezbjeđenjem njene bezbjednosti. Velika smo zemlja, nuklearna smo zemlja, i želja da se nagomilaju baze NATO u našoj neposrednoj okolini ne može da kod nas izaziva pozitivne emocije. Uvijek smo na to odgovarali, i odgovaraćemo, i politički, i u vojnom smislu.

Kada NATO pokušava da asimiluje ili da uključi u svoj sastav zemlje koje imaju unutrašnji konflikt, to, kao prvo, protivrječi, po mom mišljenju, čak i samom ugovoru o stvaranju Sjevernoatlantske alijanse, a kao drugo, bremenito je veoma ozbiljnim posljedicama. Zato zemlje koje su članice NATO treba da sto puta razmisle prije nego što donesu takvu odluku. Uzgred, upravo zbog toga sad u Evropi krči sebi put ideja uspostavljanja autonomne, evropske bezbjednosti, izvan NATO. Vidjet ćemo sa čime će se to završiti”, kazao je Medvedev.