Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik se vraća priči o referendumu: Eto, neka bude 80 posto…

BiH

dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da pristaje da uslov za nezavisnost Republike Srpske bude i 80 odsto glasova “za”, ocjenivši da je Zapad spreman da čak i političkim nasiljem spriječi referendum o tom pitanju.

[pull_quote_right]Dodik je naglasio i da traženjem referenduma “ne gura prst u oko Zapadu” niti bilo kome[/pull_quote_right]

“Sjećate li se referenduma u Crnoj Gori kada se tražilo da većina bude 55 odsto? Ja pristajem da većina bude 80 odsto. Ako 80 odsto izašlih ne bude glasalo za samostalnost RS, neće biti samostalnosti! Zašto nam ni to ne daju? Zapad je spreman da čak i političkim nasiljem spriječi referendum”, rekao je Dodik u intervjuu za list Politika, koji će u cjelini biti objavljen u nedjelju.

Upitan šta podrazumjeva pod “političkim nasiljem”, Dodik je odgovorio da misli na sankcije, izolaciju, nametanje i aktiviranje visokog predstavnika.

Dodik je rekao i da je raspisivanje referenduma “velika i teška politička borba”, koja se ne može završiti za jedan dan.

“Kod nas su stranci zabranjivali da se to legalizuje, mi nismo ni imali zakon o referendumu. Teškom mukom smo ga donijeli u parlamentu. RS ima Zakon o referendumu i sve što bude uradila biće legalno”, naglasio je Dodik.

Dodik je naglasio i da traženjem referenduma “ne gura prst u oko Zapadu” niti bilo kome.

“Ako Britanci legalizuju škotski referendum, ako je normalan referendum u Kataloniji, ako je to pravo naroda, zašto bi to nama bilo uskraćeno? Zato što zapadni ambasadori, koji vladaju, smatraju da smo mi manje vrijedni ljudi i da ne možemo da upravljamo sami sobom”, rekao je Dodik.