Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik stranke

Dodik: SNSD će imati četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

U Banja Luci se održava posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske
14.09.2022., Narodna skupcina RS, Banja Luka (BiH) – U Banja Luci se odrzava posebna sjednica Narodne skupstine Republike Srpske na kojoj poslanici razmatraju Prijedlog odluke o potvrdjivanju izjave srpskog clana Predsjednistva BiH Milorada Dodika o proglasenju Odluke o davanju agremana njemackom veleposlaniku u BiH stetnom po vitalne interese RS. Oporba u RS tvrdi da Dodik manipulise u predizbornom periodu i ne prisustvuje posebnoj sjednici NSRS, osim Nebojse Vukanovica i poslanika SPS-a. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL/PIXSELL

Rekao i da će, kada dođe vrijeme za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, gdje se bira pet, oni imati zajednički prijedlog za četiri, koji će doći iz SNSD-a

Konstituirajuća sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), bit će održana u utorak, 15. novembra, dogovoreno je na današnjem sastanku predstavnika vladajuće koalicije u RS-u.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je na pres-konferenciji kazao da je dogovoreno da predsjednik NSRS bude iz Ujedinjene Srpske, te da je kandidat za tu poziciju Nenad Stevandić.

Rekao i da će, kada dođe vrijeme za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, gdje se bira pet, oni imati zajednički prijedlog za četiri, koji će doći iz SNSD-a.

Dodao je da su već utvrđena imena, te da će to učiniti efikasnijim rad ove strukture. Odgovarajući na pitanja novinara Dodik je potvrdio da će to biti Nikola Špirić, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Snježana Novaković-Bursać.

Na današnjem sastanku je razgovarano i o principima popune Vlade RS-a, koja ima 16 ministarstava plus predsjednik Vlade.

– Shodno izbornim rezultatima smo dogovorili da se ti mandati podijele po strankama onako kako smo se dogovorili. O tome ćemo detaljnije razgovarati. Sada imamo načelni dogovor – naveo je Dodik.

Također je kazao da će novoizabrana članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, koja 16. novembra preuzima dužnost u Predsjedništvu BiH, dan ranije položiti zakletvu u Narodnoj skupštini RS.

– Smatramo da je to veoma važno i želimo to da uvedemo u praksu – naveo je lider SNSD-a.

Kaže da je ovo bio koalicioni sastanak gdje su definirali svoje osnovne politike s kojima će nastupiti prema drugima.