članovi predsjedništva

Dodik, Komšić i Džaferović: Hvala Vučiću i Srbiji, ovo je više od donacije (VIDEO)

20210302_2_47121755_62988055_Web

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na donaciji vakcina i najavio organizivanje foruma za tri mjeseca između ove dvije države

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas je nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu najavio da su danas dogovorili održavanje velikog ekonomskog foruma između dvije zemlje u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema Dodikovom mišljenju, forum bi trebao doprinijeti povećanju trgovinske razmjene BiH i Srbije.

Dodik se zahvalio Vučiću na vrijednoj i veoma važno donaciji vakcina za Bosnu i Hercegovinu.

– Želim da se zahvalim na činjenici da je na početku razvoja ove pandemijske krize Srbija stavila na raspolaganje i otvorila mogućnosti za nabavku repromaterijala za industriju koja je trebala da snabdijeva u BiH stanovništvo robama široke potrošnje, rekao je Dodik i dodao:

– Odnosi između Srbije i BiH svakako su dobri, ali ima dosta otvorenih pitanja koje treba rješavati. O njima smo upravo razgovarali članovi Predsjedništva i predsjednik Srbije. Jedna od najboljih inicijativa koje smo čuli u posljednje vrijeme, a dolazi od predsjednika Vučića, jeste da se za dva-tri mjeseca organizuje veliki forum između BiH i Srbije u Beogradu. Mi smo to prihvatili i formalizovaćemo tu inicijativu kroz odluku Predsjedništva. Smatramo da se na taj način treba doći do rješenja koja će poboljšati saradnju između BiH i Srbije, između entiteta u BiH, kantona i svih onih koji imaju interesa da se nađu na bilo koji način na tržištu Srbije i koriste te benefite.

Istakao je da robna razmjena između BiH i Srbije može da bude daleko veća te da će tome doprinijeti forum.

– Velika stvar je da možemo da vidimo ovdje dolazak vakcina. Srbija je to mogla da upotrebi za svoje građane, naravno, ali upravo odnos koji se vidi od strane Srbije vezano za Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru pa evo i BiH u cjelini svakako na najbolji način govori o politikama koje se vode u Srbiji, zaključio je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i državi Srbiji na pomoći u vidu donacije 10 hiljada doza vakcina AstrZeneca protiv koronavirusa.

Komšić je rekao kako je svjestan kako će ova donacija u javnosti izazvati različite komentare.

– Ako samo jedna od ovih pet ili deset hiljada vakcina spasi jedan život u Bosni i Hercegovini, onda sve ovo vrijedi. Hvala, na ovoj vrsti pomoći, pogotovo u okolnostima u kojima se nalazimo kao država, sa nedefinisanin odnosima prema programu COVAX i nabavkom vakcina, rekao je Komšić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srbijanskim predsjednikom Vučićem i njegovim kolegama iz Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem na Sarajevskom aerodromu.

Komšić je najavio kako će članovi Predsjedništva nakon ovog sastanka imati priliku i da razgovaraju sa predsjednikom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o problemu nabavke vakcina koje je BiH ranije uplatila.

Član Predsjedništva BiH je rekao kako su na sastanku s Vučićem razgovarali i o saradnji BiH i Srbije i najavio samit koji bi, prije svega, bio ekonomski i trebao bi biti održan krajem proljeća ili početkom ljeta.

– Dotakli smo se pitanja i oko kojih se slažemo i ima stvari na koje različito gledamo. Bilo je iskreno i korisno, i nadamo se da će ovaj susret značiti novi pomak u odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije, rekao je Komšić.

Šefik Džaferović zahvalio se danas u Sarajevu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je BiH donirao vakcine protiv koronavirusa, poručivši kako su solidarnost, međusobno poštivanje, uvažavanje, rješavanje otvorenih pitanja razgovorom i dogovorom, principi na kojim BiH želi da gradi svoje odnose i sa svojim komšijama.

– U situaciji kada su zakazali globalni multilateralni mehanizmi vezani za nabavku vakcina, predsjednik Vučić je poslao ponudu, mi smo je prihvatili i ja mu se zahvaljujem. Ovo su vakcine koje su donirane BiH, a BiH će putem Vijeća ministara to rasporediti prema bh. entiteta Federacija BiH, pojasnio je Džaferović.

Kako je kazao, danas su ovim povodom razgovarali i o drugim pitanjima koja su vezana za bilateralne odnose između BiH i Srbije.

– Solidarnost, međusobno poštivanje, uvažavanje, rješavanje otvorenih pitanja razgovorom i dogovorom su principi na kojim BiH želi da gradi svoje odnose i sa svojim komšijama i sa susjedima, poručio je Džaferović.

Kako je kazao, bh. solidarnost je mnogo puta do sada iskazana i podsjetio je na odlazak bh. ljekara u Novi Pazar kad je tamo pandemija bila na vrhuncu.

– BiH želi dobre prijateljske odnose sa svojim susjedima, s državama sa kojim graniči. Naši narodi žive u svim državama regiona i treba da konačno krenemo da relaksiramo ukupne odnose. To je bila glavna tema naših razgovora. Brojna pitanja su otvorena, od odnosa prema prošlosti, državne granice, imovine… Moramo započeti dijalog, rekao sam na kojim principima, međusobnog uvažavanja, poštivanja, solidarnosti i primjene međunarodnog prava. BiH je za to spremna, pojasnio je Džaferović.

Istakao je da je zbog toga danas podržao prijedlog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o ekonomskom forumu.

– Današnji sastanak i dolazak predsjednika Vučića ovdje na sarajevski aerodrom nije samo uručivanje donacije, to je za mene nešto više od toga, a govorio sam zašto. Jedanput moramo da krenemo s relaksacijom ukupnih odnosa. Ljudi odlaze i iz BiH i Srbije. Odlaze u bolje uređene sisteme, krajnje je vrijeme da na bazi ovih principa, o kojim sam govorio, krenemo s našim dijalogom, odnosno intenziviramo naš dijalog. Dosta je više tenzija, dosta je više jalovih rasprava, BiH je cjelovita država, poručio je Džaferović.