Predsjednik Srbije

Vučić u Sarajevu: Koju god vakcinu da tražite, dat ćemo vam (VIDEO)

vucic

Vučić je istakao da je uzajamno povjerenje ključno

Aleksandar Vučić, tokom današnje posjete Sarajevu je istakao da su vakcine AstraZeneca donirane FBiH, ali da će Srbija dostaviti i vakcine ostalih proizvođača ukoliko to Federacija bude željela.

– Mi mo naručili i Moderninu vakcinu, tako sa Srbija raspolaže sa pet vakcina i koje budete željeli, mi ćemo vam ih dostaviti, poručio je predsjednik Srbije.

Vučić je istakao da je uzajamno povjerenje ključno.

– Ono što je važno nije samo pitanje vakcina, već povjerenja jednih u druge, da ne opanjkavamo jedni druge pred ostalim zvaničnicima, zato što se danas, kada smo očekivali pomoć od mnogo moćnijih, mi oslanjamo jedni na druge, poručio je Vučić.

Kako je prenio, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, bilo je riječi o organizaciji samita dvije zemlje.

– Ovo su vakcine za Federaciju BiH, pošto vidim da ima primjedbi. Mi smo (Srbija) sada naručili “Modernu”, pa ćemo ih imati pet. Tražite šta treba – rekao je Vučić.

Kako je kazao, danas, kada se očekivala pomoć od mnogo moćnijih nego što su Srbija i BiH, moramo da se oslanjamo jedni na druge.

– Važno je da mi sarađujemo. Rekao sam mojim domaćinima danas da pokušamo da što više govorimo jednim glasom, kada zajednički ukažemo na probleme, rekao je Vučić.

Kako je rekao, kada mi budemo razumijeli da smo snaga, imaćemo najveću stopu rasta u Evropi.

– Ne možemo da najrazvijenije stignemo, ali možemo da napredujemo – istakao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Sarajevo kako bi Bosni i Hercegovini donirao 10 hilljada doza AstraZeneca vakcina protiv koronavirusa, a nakon primopredaje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo održan je sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Vučić je rekao kako su vakcine koje je donirao danas namijenjene bh. entitetu Federacija BiH.

Dodao je kako je na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji je predsjedavajući, i Šefikom Džaferovićem, predložio održavanje velike konferencije Srbije i Bosne i Hercegovine. Pozvao je predstavnike bh. vlasti na zajednički rad i nastup prema Evropskoj uniji.

Srbija je nešto ranije donirala kontingent vakcina protiv koronavirusa za bh. entitet Republika Srpska.